volt dizni

Volt Dizni: otac modernog kraljevstva zvanog Diznilend

Walt Disney Company danas je jedna od najvećih kompanija u Sjedinjenim američkim državama u oblasti zabave, a celokupna istorija počinje davne 1901. godine rođenjem Volta Diznija, oca animiranih filmova i čuvenog Mikija Mausa.

Walter Walt Disney rođen je 5. decembra u Hemosi, američka država Ilinois, kao jedno od petoro deca u veoma siromašnoj porodici koja je preživljavala raznoseći novine (za dnevnicu su deca Diznijevih morala da raznesu oko 1.300 novina dnevno), a na kraju dana bi otac uzimao novac, i najčešće proćerdao. Selidbom u Misuri, mali Volt počinje da crta i prodaje crteže komšijama i kupcima. Ukoliko se pitate otkud onolika ljubav prema vozovima, Voltov ujak je bio inženjer na železnici, i već kao tinejdžer prodavao je putnicima u vozovima grickalice i novine.

Specijalna ponuda: Pariz i Diznilend

Srednju školu je završio u Čikagu gde je išao na časove crtanja i slikanja, dok je noću pohađao časove na Institutu umetnosti. Krajem 1916. godine, prijavljuje se za odlazak u rat, ali ga odbijaju zbog godina – umesto toga, biva prihvaćen od strane Crvenog krsta i poslat u Francusku gde je vozio sanitetska vozila do 1919. godine.

Odmah po povratku, seli se u Kanzas siti gde postaje crtač u novinama, počinje da eksperimentiše sa kamerom, crta svoje prve animacije i odlučuje da pokrene svoj sopstveni biznis. U pozorištu Kanzas sitija počinje da pravi kratke skečeve pod nazivom Alice in Cartoonland, ali firma veoma brzo propada zbog dugova.

Zajedno sa bratom Rojem, Volt odlazi u Holivud, san svakog animatora gde provodi narednih pet godina praktično bez ikakvog prihoda. Prvi značajniji uspeh ostvaruje 1928. godine, ali mu bivši zaposleni kradu vlasnička prava i bukvalno ostaje bez ičega. Posle dva neuspela pokušaja, verujući i dalje u uspeh, kreira najpoznatiju animiranu ličnost sveta – Mikija Mausa s kojim ostvaruje ogroman uspeh – i to je bio treći pokušaj, s obzirom da su prva dva filma sa Mikijem, Plane Crazy i The Gallopin’ Gaucho bili bez zvuka, jer nije imao dovoljno novca. Tek Steamboat Willie ostvaruje san.

Već 1929. godine, Miki ”dobija” i drugare, ostale popularne likove Mini Maus, Paju Patka, Šilju i Plutona. Prvi animirani film u boji bio je Flowers and Trees, za kojeg dobija Oskara, dok je prekretnica karijere mogao da bude animirani film Tri praseta i pesma koju pevaju “Who’s Afraid of the Big Bad Wolf?” koja postaje tema Velike depresije u SAD 1933. godine i zbog koje je imao velikih problema.

Krajem decembra 1937. godine prikazuje svoj prvi dugometražni crtani film pod nazivom Snežana i sedam patuljaka koji zarađuje neverovatnih 1,5 miliona dolara i osvaja čak osam Oskara. Zatim su usledili čuveni Pinocchio (1940), Fantasia (1940), Dumbo (1941) i Bambi (1942). Sve ostalo je istorija.

Diznilend

Prvi Diznilend otvoren je oktobra 1955. godine u Kaliforniji i ubrzo je postao najveća turistička destinacija za porodice koje žele da upoznaju svet Diznijevih junaka. Trenutno u svetu ima 11 Diznijevih parkova, od kojih su pet originalni parkovi, a poslednji je otvoren u Šangaju 2016. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *