sokobanja

Turizam u Srbiji: ko su najčešći gosti, a ko najviše troši

Iako je daleko od pojedinih evropskih prestonica koje su zabrinute zbog velikog rasta broja turista, broj gostiju Beograda se povećava. Prema podacima Zavoda za statistiku u prvih šest meseci Srbiju je posetilo više od milion i po turista.

Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović navodi za RTS da u Srbiju dolaze gosti iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kine, Rumunije, Hrvatske i Rusije. Najveći je porast turista iz Kina.

Turisti iz Kine, generalno turisti sa dalekih tržišta, kada prelaze tako dalek put, uglavnom gledaju da obiđu više od jedne zemlje, ali sve češće imamo situaciju da nam dolaze i individualni turisti iz Kine sa obzirom na to da nemamo vizu za državljane Kine i da im je sada relativno jednostavno da organizuju put i dolazak u Srbiju“, objašnjava Labovićeva.

Dodaje da je Srbija prepoznata kao destinacija koja je među najbrže rastućima kada su ukupno inostrani turisti u pitanju.

“U ovom trenutku smo na trećem mestu po porastu broju dolaska i noćenja inostranih turista. Ispred nas su Crna Gora i Turska.

Dodaje da je povećan broj dolaska i noćenja turista iz Rusije.

Turisti iz Rusije se prosečno duže zadržavaju od ostalih inostranih turista u Srbiji. Oni ostaju po pet dana“, objašnjava Labovićeva.

Strani turisti najviše posećuju – Beograd, Novi Sad, Kopaonik, Zlatibor, Vrnjačku Banju, Sokobanju i Suboticu, dok domaći turisti najviše idu na Zlatibor, Kopaonik, Vrnjačku Banju, i Sokobanju.

Dodatni sadržaji privlače turiste, primer je Sokaobanja koja je ušla u top deset destinaija. Puno je uloženo u nju, što su prepoznali i inostrani turisti“, navodi Labovićeva.

Najviše troše turiste iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Velike Britanije, Slovenije, Nemačke, Švajcarske, SAD.

Oni koji su u top pet u dolascima nisu u top pet po potrošnji, što je zapravo isto dobro jer imamo i turiste iz drugih zemalja koji dolaze i možda nisu ušli u top pet po broju noćenja ali jesu po prihodu koji ostvarujemo od njihovog dolaska u Srbiju“, objašnjava Labovićeva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *