vaučeri za letovanje u svojoj zemlji

Turizam u Evropi: vaučer turizam za ostanak kod kuće

Neizvesnost oko ovogodišnje turističke sezone je sve pozamašnija. Evropljani, istina, ne kriju želju za putovanjima, Hrvatska čak i dobro kotira, ali nepoznanica oko koronavirusa je i dalje puno, pa je za sada sigurno jedino da će borba za svakog gosta biti komplikovanija nego ikada.

I to ne samo zato što će svi mediteranski domaćini upregnuti sve snage da retke turiste usmere prema svojim plažama, nego zato što se u trku za goste snažno uključuju i same emitivne zemlje.

Hrvatskoj su tako sada, uz Grčku, Španiju, Italiju, Tursku…, turističke suparnice i Nemačka, Italija, Austrija, Poljska, Češka… Popis država koje će dati sve od sebe kako bi što više domaćih turista zadržale unutar svojih granica i tako pomogle vlastitoj privredi je i duži, samo još sve vlade nisu objavile planove.

>>> Za letovanje na Siciliji – vaučeri sa popustima

Turistički vaučeri u Nemačkoj koja svetu godišnje daje desetine miliona turista (samo Hrvatskoj oko tri miliona) odmor u vlastitoj zemlji nikad nije bio aktuelniji. Odmor s unutrašnje strane državne granice i u normalnim godinama bira oko 35 posto Nemaca, a sada im, disciplinovanim i osveštenim kakvi već jesu, neće trebati previše objašnjavati zašto je dobro da svoje evre (po)troše u svojoj zemlji.

Tamošnji turistički domaćini, ne bude li eskalacije problema s koronavirusom, čak računaju da bi se pojedine nemačke destinacije mogle naći pred pravom turističkom najezdom.

>>> Usvojena Uredba: zamenski vaučer za otkazano letovanje

U Sloveniji, koja je velika uzdanica jadranskih domaćina, takođe se popularizuje odmor u zemlji. Direktorka Hrvatske turističke zajednice u Sloveniji Metka Bradetić otkriva da je u pripremi velika promotivna kampanja da se Slovenci zadrže na domaćim destinacijama. Međutim, susedi neće stati samo na rečima, slovenačka vlada priprema i turističke vaučere za podsticanje domaćeg turističkog prometa.

– Prema istraživanju koje je naručila Mađarska turistička organizacija, u inostranstvo planira putovati 12, a unutar Mađarske 51 posto ispitanih – kaže direktorka HTZ-a u Mađarskoj Ivana Herceg i otkriva da su već u toku kampanje kojima se snažno pozivaju građani na doprinos privredi odabirom domaćih odredišta.

Austrijska vlada nije posegnula za takvim merama, ali jasno ističe u medijima da je poželjnije provesti godišnji odmor u austrijskim nego na inostranim odredištima.

– Iako je sada teoretski moguće putovanje u inostranstvo, pa čak i na odmor, češko Ministarstvo spoljnih poslova poziva građane da ne putuju ako nije nužno. Očekuje se i podrška domaćem turizmu, a već sada se spominje mogućnost vaučera koji bi se davali radnicima za korišćenje godišnjeg odmora u Češkoj i koji se ne bi oporezivali. Vrednost tog vaučera bila bi oko 400 evra

Do kraja maja znaće se hoće li i Italijani dobivati finansijsku podršku da provedu godišnji odmor u svojoj zemlji. Razgovara se o iznosima od 300 do 500 eura za aranžman s najmanje tri noćenja u nekoj talijanskoj destinaciji

(Izvor: Večernji list, Foto: Photo by Sergii Gulenok on Unsplash)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *