zabivaka

Svetsko prvenstvo u fudbalu u Rusiji: 30 dana do početka

Samo 30 dana preostalo je do početka Svetskog prvenstva FIFA World Cup 2018 u Rusiji i, uz podatak da vlada neverovatno interesovanje za utakmice naše reprezentacije, evidentno je da će ovo prvenstvo premašiti sve moguće rekorde.

Svetsko prvenstvo u fudbalu je najpopularniji planetarni događaj, 21. po redu, na kojem je do sada učestvovalo 77 timova, dobili smo osam šampiona sveta, odigrano je 836 utakmica, postignuto 2.379 golova, igralo je 7.342 igrača i posmatralo preko 37 miliona gledalaca.

>>> Srbija – Švajcarska, čarter let

Ukupan nagradni fond iznosi 791 miliona američkih dolara (USD), od čega će 38 miliona pripasti pobedniku, 28 miliona USD finalisti, trećem i četvrtom po 24 i 22 miliona USD, dok će četvrtfinalisti dobiti po 14 miliona USD (nadamo se da će među njima barem biti i naša reprezentacija), učesnici osmine finala po 12 miliona USD, dok će i oni koji ispadnu u grupama prve faze dobiti po 8 miliona USD. Ukupan nagradni fond je 400 miliona USD.

Interesantan je i podatak da će svaka nacionalna federacija dobiti po 1,5 miliona USD za pripreme, dok će značajan novac zaraditi i klubovi iz kojih dolaze reprezentativci – taj Club Benefit program iznosi čak 209 miliona USD, dok će za obeštećenja klubovima čiji se igrači budu povredili biti izdvojeno čak 134 miliona USD.

>>> Srbija – Brazil, aranžman + ulaznice

Zvanični partneri i sponzori prvenstva su adidas, Coca-Cola, wanda, Gazprom, Hyundai – Kia, Qatar Airways i VISA, dok su FIFA sponzori Budweiser, Hisense, McDonald’s, Mengniu i VIVO.

Zvanična maskota prvenstva je Zabivaka, vuk čije zvanično ime se može prevesti kao ”onaj koji daje golove” (u fudbalskom žargonu na našem jeziku ”onaj koji zabija golove”, ”zabijač”).

Zvanična lopta kojom će se igrati na prvenstvu je adidas Telstar 18, koja predstavlja redizajnirani klasični model iz 1970. godine, kada su igrale legende Pele, Gerd Miler, Bobi Mur, Pedro Roća i dr.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *