prazan aerodrom zbog koronavirusa

Svetski dan turizma: država Srbija zaboravila na ovaj sektor

Svetski dan turizma, 27. septembar turizam u Srbiji dočekuje u katastrofalnom stanju – letnje sezone praktično nije ni bilo, domaći turisti nisu imali prilike da se otisnu van zemlje zbog koronavirusa u nekih 90% slučajeva, dok domaći izdavaoci smeštaja zadovoljno trljaju ruke.

Prema rečima Seničića, turistička sezona je bila “kao i cela ova godina od marta meseca”.

“Uvođenjem vanrednog stanja, pojavom pandemije na svetskom nivou, ušli smo u velike probleme. Očekivali smo u maju ukidanjem vanrednog stanja da ćemo moći da radimo, međutim, krenuo je drugi talas, sezone nije ni bilo. Pad prometa je nešto veći od 90 odsto”, kaže on.

Deo turističkog sektora, turističke agencije i vodiči, obeležili su danas Svetski dan turizma simbolično na Trgu Republike u Beogradu.

Kako je rekao, jedan broj radnika je već ostao bez posla.

“To će nas koštati u narednim godinama. Sektorska pomoć još nije stigla do turističkog sektora, nju su dobili delimično hotelijeri, to će pomoći da izguraju ovaj period do narednog proleća. Kad govorimo o turističkim agencijama, vodičima, rent a car kompanijama, kolegama iz javnog drumskog saobraćaja, tu neke sektorske pomoći nije bilo. I pored apela, te pomoći nema i plašim se da bez te pomoći mi sledeću godinu nećemo dočekati, bar ne u ovom broju u kom sada radimo”, kaže.

Ističe da je postojala “antikampanja i kad je moglo da se putuje”.

ZBOG nedolaska stranih turista Srbija će, prema procenama, pretrpeti štetu od oko milijardu evra, izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Ljajić je rekao da je stranih turista bilo, ali da su, sa stanovišta rezultata, zanemarljivi. Prva dva meseca su, kaže, bila fantastična, u januaru je ostvaren rast stranih turista od 28 odsto.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *