strazbur

Strazbur – grad koji morate posetiti

Evropska metropola o kojoj se verovatno najviše govori u našoj javnosti, posle gradića u kojoj se nalazi sedište Međunarodnog suda pravde, sigurno je Strazbur. Ovaj francuski grad je sedište Evropskog parlamenta (čuvena Palata Evrope), Saveta Evrope i Suda za ljudska prava.

Grad leži na reci Rajni i druga je po veličini luka na ovoj reci, na francusko-nemačkoj granici i predstavlja komercijalni centar regije Alzas. U rimska vremena bio je poznat kao Argentoratum, a Huni su ga uništili u V veku. Godine 923. postaje deo velikog Rimskog carstva i razvija se u važan trgovinski centar, dok slobodan grad postaje 1262. godine.

Specijalno putovanje: Alzas i Švarcvald

Strazbur je bio centar nemačke literature i u XVI veku protestantizma. Francuzi su izgradili grad 1681. godine, Nemci ga uništili nakon Francusko-pruskog rata (1870-71) pa su ga Francuzi ponovo oporavili krajem I svetskog rata. Tokom II Svetskog rata bio je okupiran od strane nemačkih trupa.

Najvažnija istorijska građevina Strazbura sigurno je Katedrala Notr Dam, sigurno jedna od najvećih u svetu i imaćete velikih problema da je ovekovečite svojim fotoaparatom. Iako se smatra delom romantizma, katedrala se može smatrati delom gotičke arhitekture – njena izgradnja trajala je čak 200 godina i Viktor Igo je opisao kao ”gigantsko čudo”, a Gete opisao kao ”drvo ka Bogu koje širi na sve strane”.

katedrala notr dam

Parc de l’Orangerie je najveći i najstariji park u Strazburu. Ovo je dom za mnoge biljke, i simbol je ovog grada.

Sigurno najautentičniji deo grada je Mala Francuska – deo starog Strazbura u kojem su nekada ribari, proizvođači brašna i kožari živeli i radili u kućicama sagrađenim iznad vode. Ove simpatične šarene građevine od drveta nastale su u 16. i 17. veku, a njihovi kosi krovovi nekada su pokrivali štale u kojima su zanatlije sušile kožu.

Odmah pored reke nalazi se i zgrada Evropskog parlamenta, kao monumentalna zgrada u staklu koja treba da simbolizuje duh transparentnosti evropske demokratije. Zgrada je u funkciji od 1999. godine, uključuje dvoranu sa 750 mesta (najveća u Evropi), 1.133 kancelarija, radnih prostora i prostora za relaksaciju, kao i dodatnih administrativnih usluga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *