srbija švajcarska svetsko prvenstvo u fudbalu

Srbija – Švajcarska, 30 dana do utakmice

Drugi meč “orlovi” na FIFA World Cup 2018 u Rusiji će igrati na stadionu “Kalinjingrad”, u istoimenom gradu, protiv ekipe koja godinama skreće pažnju zbog talentovanog tima i velikog broja “stranaca”, među kojima su najbrojniji Albanci.

Švajcarci će 11. put učestvovati na Mundijalu, najveći uspeh im je plasman u četvrtinale, u kojem su igrali tri puta. Njihov pohod na još jedan takav podvig podrazumevaće i dobar rezultat protiv Srbije, u utakmici koja će sigurno izazvati veliko interesovanje.

>> Srbija – Švajcarska, čarter let

Kalinjingrad je smešten u ruskoj enklavi između Poljske u Litvanije, na Baltičkom moru. U njemu se nalazi stara pruska tvrđava, da seti na nekadašnje vitezove i naziv “Kenigsberg”, koji je izbrisan i promenjen 1945. godine, kada je ovaj grad postao ruski.

Klima je na njemu konstantnija, a najveća prosečna temperatura dostiže 18,1 stepen. Leta nisu pretopla, a često su “prošarana” iznenadnim pljuskovima.

Srbija će protiv Švajcarske igrati na stadionu kapaciteta 35.212 sedišta, izgrađenom na Oktjabarski (“Oktobarskom”) ostrvu upravo za potrebe Svetskog prvenstva. Tokom sezone na njemu utakmice igra Baltika.

Arhitekte su stadion dizajnirale po ugledu na Alianz arenu.

Švajcarska prvi meč na šampionatu igra protiv Brazila (17.6.), potom protiv Srbije (22.6), a poslednji meč igra sa Kostarikom (27.6).

Švajcarci su najveći uspeh na prvenstvima Sveta ostvarili 1934, 1938. i 1954, kada su zaustavljeni u četvrtfinalu.

Na prethodnom Mundijalu 2014. godine u Brazilu, u grupi sa Francuskom, Ekvadorom i Hondurasom završili su na drugom mestu, da bi u osmini finala, nakon produžetaka, eliminisani od Argentine minimalnim rezultatom 0:1.

Najbolja drugoplasirana selekcija evropskih kvalifikacija većinom je sastavljana od igrača koji nastupaju u nemačkoj Bundesligi.

Od ostamostaljenja Srbije, ove dve selekcije nikada se nisu sastajale. Poslednji put sreli su se u kvalifikacijama za Mundijal 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *