seosko domacinstvo

Seoski turizam: Boravišna taksa od 1.000 do 3.300 dinara po ležaju

Vlada Srbije donela je Uredbu o uslovima i načinu utvrđivanja godišnje boravišne takse za fizičko lice koje pruža ugostiteljske usluge smeštaja u objektima domaće radinosti i seoskom turističkom domaćinstvu, a kreću se od 1.000 do 3.300 dinara po ležaju ili kamp mestu.

Odluka Vlade stupa na snagu danas, a obveznik plaćanja je fizičko lice, koje poseduje rešenje o kategorizaciji i pruža usluge smeštaja u objektima domaće radinosti (kuća, apartman i soba) i seoskom turističkom domaćinstvu, koje ima do ukupno 30 ležaja ili do 20 kamp parcela.

>>> Letovanje u Srbiji

Visina godišnje boravišne takse kreće se u zavisnosti od teritorije na kojoj se ugostiteljski objekat nalazi, pa je za prvu kategoriju turističkog mesta najskuplja, 3.300 dinara po ležaju ili kamp parceli, a za drugu kategoriju 2.600 dinara.

Godišnja taksa za ležaj u trećoj kategoriji turističkog mesta je 2.000 dinara, u četvrtoj 1.300, a ako se ugostiteljski objekat ne nalazi u granicama turističkog mesta, onda je to 1.000 dinara.

Boravišna taksa za tekuću godinu plaće se kvartalno, do petog u mesecu za prethodni kvartal, uplatom u budžet lokalne samouprave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *