putno osiguranje

Putno osiguranje: kupovinom čuvajte džep

Početak sezone letnjih odmora je sve bliže, a samim tim broj ljudi koji putuju u inostranstvo se povećava.

Kamatica je sprovela istraživanje o navici kupovine putnog osiguranja među našim sugrađanima, a rezultat ankete u kojoj je učestvovalo 4.266 ispitanika, pokazuje da putno osiguranje obavezno kupi 68 procenata, dok 12,5 posto nikada ne koristi ovu uslugu.

Planiranje putovanja nikada ne uključuje i trovanje hranom, opekotine ili uganuće noge, ali i to može da se desi. Putno zdravstveno osiguranje upravo štiti od takvih, nepredviđenih događaja, a osiguravajuće kuće najčešće nude nekoliko tipova putnog osiguranja, od standardnog do VIP ili ekskluzivnog. Razliku među paketima pored cene čini naravno i vrsta pokrića.

>>> Putno zdravstveno osiguranje na portalu Turizmo.rs

Iz Uniqa osiguranja za finansijski portal Kamaticu objašnjavaju razliku između tri paketa koja imaju u svojoj ponudi – standard, komfort i ekskluziv. „Standard paket” obuhvata kompletnu medicinsku asistenciju, troškove lečenja, lekove, medicinsku i ortopedsku opremu. Podrazumeva i rengen, ultrazvučnu dijagnostiku, hospitalizaciju, operacije i postoperativni tretman. Pokriveni su i troškovi lečenja akutne zubobolje do 150 evra i povratak pacijenta kući do 750 evra. Obuhvata i usluge putne asistencije kao što su informacije koje prethode putovanju i izveštavanje o zdravstvenom stanju pacijenta. Druga dva paketa, uz sve ove usluge, nude i dodatne kao što su osiguranje od gubitaka ili krađa prtljaga, prevodilačke usluge, pa čak i osiguranje od otkazivanja ili propuštanja vezanog leta.

Troškovi najjednostavnijih zdravstvenih usluga u inostranstvu mogu biti veoma skupi. Na primer, pregled u Grčkoj u proseku staje 250, a u Turskoj i do 600 evra. Ako povreda ili bolest zahteva i boravak u bolnici, taj iznos može da dođe i do 400 u Grčkoj, odnosno 2.000 evra dnevno u Turskoj. Naspram troškova lečenja, putno osiguranje izgleda kao zanemarljiva investicija za koju je, u proseku, po danu boravka potrebno izdvojiti jedan evro. Jednom kupljena standardna polisa tokom čitavog perioda važenja obezbeđuje pokriće svih troškova do 30.000 evra“, objašnjavaju u Uniqa osiguranju.

Za boravak u Evropi i kupovinu standardnog paketa individualnog osiguranja u trajanju od 10 dana,  potrebno je izdvojiti nešto manje od 1.300 dinara.

Putno osiguranje je moguće kupiti i bez odlaska u filijalu, odnosno online kupovinom, a sve polise kupljene na taj način potpuno su iste kao i one kupljene u njihovim poslovnicama, poručuju iz osiguravajućih kuća. Osim preko veb šopa, kupovina putnog osiguranja moguća je i preko specijalizovanih sajtova.

Kako kažu putno osiguranje najviše se kupuje u periodu letnjih odmora, od juna do septembra, a prodaja je takođe nešto veća i oko novogodišnjih, prvomajskih i uskršnjih praznika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *