tvrdjava golubac

Pri kraju rekonstrukcija Golubačke tvrđave

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da se rekonstrukcija Golubačke tvrđave privodi kraju i da će ona biti dostupna svim posetiocima od početka naredne turističke sezone.

Ljajić je u izjavi novinarima prilikom obilaska tvrđave istakao da je bilo kašnjenja u realizaciji tog projekta, pre svega zbog arheoloških radova, ali da je zbog onoga što je urađeno, vredelo čekati.

>>> Putovanje: Tragovima drevne prošlosti

On je ukazao na to da je završeno oko 90 odsto radova na tvrđavi i da bi do 5. decembra trebalo da budu gotovi radovi na unutrašnjem uređenju glavne palate koja je centralno mesto za čitavo zdanje.

Do marta će biti izgrađeni i pristupi, odnosno metalne stepenice do svih kula, istakao je Ljajić podsetivši na to da je tokom ove godine, dok tvrđava nije bila dostupna za posetioce, taj kompleks posetilo 80.000 turista od kojih polovinu čine domaći, a drugu polovinu gosti iz Rumunije.

U Golubac su ove godine pristala 44 kruzera sa 3.500 turista koji su, kako je dodao, uglavnom iz Amerike, Australije i Velike Britanije.

Naredne godine očekujemo između 100 i 150 hiljada turista kada svi objekti budu završeni, rekao je Ljajić, izrazivši uverenje da će Golubačka tvrđava biti nova turistička destinacija na mapi Srbije koja bi u perspektivi mogla da bude jedno od najatraktivnijih mesta u zemlji.

Golubačka tvrđava

Golubački grad, ili jednostavno Golubac, zapravo je srednjovekovna tvrđava na desnoj obali Dunava, izgrađena na samom ulazu u Đerdapsku klisuru, 28km nizvodno od Srebrnog jezera. Tvrđava je do dana današnjeg predmet raznih spekulacija kada je datiranje u pitanju, I niko sa sigurnošću ne može da kaže ko je tvorac, ili na cijim temeljima je nastala. Misterija vezana za Golubački grad samo dodatno daje na značaju ovom velelepnom zdanju koje, na osnovu izgleda koji je sačuvalo možemo najtešnje povezati sa srednjovekovnom srpskom državom. Golubac je imao burnu istoriju, mnoge bitke su se vodile oko njega, bio je i u rukama Osmanlija, i u rukama Mađara, da bi konačno 1867. godine bio predat srpskom knezu Mihailu Obrenoviću.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *