kuba

Neponovljiva Kuba

Kuba se polako, ali sigurno menja. Nekad je njom čeličnom rukom vladao Fidel Kastro (Castro), a danas je uticaj Amerike sve jači. Kako bilo, mi vam nudimo listu stvari koje trebate posetiti, ukoliko se nađete na Kubi.

Šetnja starom Havanom

Mnoge su stvari u glavnom gradu Kube impozantne, ali besciljno lutati ulicama stare Havane, koja se nalazi pod zaštitom UNESCO-a nešto je bez čega se ne isplati vratiti kući.

>>> Smeštaj na Kubi

Popijte mohito u baru u kojem je izmišljen

”La Bodeguita del Medio” jedan je od najpoznatijih barova u celoj zemlji, delimično zahvaljujući poznatim klijentima poput  Pabla Nerude i Ernesta Hemingveja (Hemingway), a djelimično zbog toga što je u njemu izmišljen koktel mohito. Svoje mesto je našao čak i u filmu o Džejms Bondu (James Bond) iz 2002. radnog naslova “Umri drugi dan”.

Popušite kubansku cigaru

Možda niste pušač i verovatno mislite kako kubanke puši samo elita. Delom je to i tačno, ali kad ste već ovde, posetite prodavnicu cigareta ”La Casa del Habano”, koja se nalazi u blizini stanice. Takođe, ako vas put ovde nanese u februaru, uživajte u godišnjem festivalu cigara.

Prelepi Trinidad

Kad vidite ovo mesto, nećete se više čuditi zašto se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Mnogobrojne freske i kuće ukrašene porculanom i kristalima privlače mnoge turiste koji se neprestano šetkaju uskim uličicama.

Ernesto Če Gevara (Che Guevara)

Više od 50 godina nakon revolucije, Če je još na Kubi omiljen i popularan, tako da su česti murali s njegovim likom. Ali spomenik u Santa Klari je nešto veličanstveno, pa ko voli Če Gevaru, neka upiše ovo mesto u rutu svog putovanja.

Smeštaj kod Kubanaca

Smeštaj potražite kod neke kubanske porodice, jer je dovoljno dobar i povoljan. Zaboravite na hotele, već uživajte u druženju s domaćinima i večerama u njihovom dnevnom boravku.

Zaronite u morske dubine

Znate ono more kakvo viđate samo na filmskom platnu? E pa na Kubi ono zaista postoji. Ronjenje je ovde prekrasno, a u bogatom podmorju najbolje ćete uživati na plažama Giron ili Marija la Gorda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *