musaka grcka recepti

Musaka – grčko omiljeno jelo

Bogatstvo ukusa i mirisa može da pruži samo domaća musaka. Ovo nezaobilazno jelo omiljeno je u skoro svakom domaćinstvu.

Musake su jela koja se brzo i lako spremaju, a mogu da zadovolje i zahteve najvećih sladokusaca… Jer kad se na sto iznese tepsija iz koje se širi bogat miris jela pečenog u rerni, svako će se sa zadovoljstvom prihvatiti viljuške i noža.

>>> Letovanje u Grčkoj

Tajna ukusne musake

Musaka se prvi put pominje u iračkom kuvaru iz 13. veka, i to pod nazivom “magmuma”. U Grčkoj se jede onih dana kad se okuplja cela porodica, obeduje se dugo, uz razgovore (kao i u drevnoj Grčkoj), sa podrazumevanom gestikulacijom i velikim uživanjem.

Grci navode da musaka zahteva salatu i vino kao prilog… Ako neko misli da je musaka strogo definisana tradicionalnim receptom, taj je u velikoj zabludi. Kaže se da neki narodi, pa i Grci, to jelo spremaju religiozno dosledno, po striktnom receptu, ali istina je da ima neverovatno mnogo varijacija.

Musaka svakako nije instant hrana. Veoma je zahtevna u pripremi i instrukcijama za pravljanje, ali je sve podložno lakim izmenama. Jedini na listi neophodnih bili su plavi patlidžan i meso, složeni u redove i zapečeni, ali ni to više nije tako egzaktno. Verovatno je svetska popularnost musake omogućila bezbrojne varijante sastojaka i načina pripreme, prilagođavajući se lokalnim namirnicama, ukusima i afinitetima.

Finalni proizvod najčešće je nešto nalik slanoj torti, piti, gibanici, lazanji, kiš lorenu, italijanskoj kaponati… Različitih rešenja ima i kod nas, ali i u mnogim drugim svetskim kuhinjama. U Turskoj, na primer, nema slojeva, već je sve izmešano i jede se isključivo kao predjelo. 

Prste da poližeš

Svetska musaka ima neočekivano mnogo lica i mogućnosti improvizacije. Za kreativne kuvare koji drže do harmonije ukusa, musaka je veliki izazov. Samo je pitanje hoće li takva varijacija kod ortodoksnih ljubitelja proći kao musaka… 

Srbi su u kulinarskoj literaturi zapisani kao stari uživaoci musake, a ona se može spremati od pasulja i bez mesa, od graška i telećeg pečenja, od kiselog kupusa, pasirane kelerabe, sa šunkom, od štuke i kupusa ribanca, od krompir-pirea, od špargli, tikvica u kori testa, od spanaća, modrih patlidžana, boranije, kelja, telećeg mesa s vinovim listom, od zečjeg mesa, kupusa i krompira, raznog preostalog pečenja, šunke i kobasice…

Evo jednog recepta za musaku:

Sastojci:

♦ 500 g mlevene junetine
♦ 1 kg krompira
♦ 1 jaje
♦ 250 ml mleka
♦ 100 g butera
♦ glavica luka
♦ 50 g sira
♦ so, biber

Priprema:

1. Oljuštite krompir i obarite ga u slanoj vodi. Ocedite vodu, zatim dodajte 50 g butera i napravite pire.
2. Zagrejte mleko i sipajte ga u pire. Mešajte dok ne dobijete homogenu masu.
3. Oljuštite i sitno naseckajte luk. Dinstajte ga na buteru, dok ne dobije zlatnu boju.
4. Dodajte mleveno meso i sve dobro izdinstajte, neprekidno mešajući, da razbijete grudvice.b
5. Kada se izdinstano meso prohladi, razbijte u njega jaje i dobro promešajte.
6. Podmažite vatrostalnu posudu buterom, rasporedite dinstano mleveno meso, a preko njega krompir pire.
7. Zapecite 15 minuta, zatim izvadite i pospite narendanim sirom, pa vratite u rernu na još 5 minuta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *