malta

Malta – jedna od najuspešnijih ekonomija Evrope?

Posle odlaska Britanaca, nova nezavisna država morala je da izgradi ekonomiju praktično od nule.

Malta, mala ostrvska država u Sredozemnom moru s tek nešto više od 400.000 stanovnika, za svega nekoliko decenija transformisala se u jednu od najprosperitetnijih ekonomija Evrope.

Do sredine šezdesetih godina bila je pod britanskom vlašću, a ekonomija se bazirala na pružanju usluga britanskoj vojsci koja je tamo bila smeštena. Posle odlaska Britanaca, nova nezavisna država morala je da izgradi ekonomiju praktično od nule.

U početku se razvoj ekonomije temeljio na radno intenzivnim sektorima – turizmu i industriji. Fleksibilna i u to doba jeftina radna snaga privukla je brojne investitore.

Ali dve decenije kasnije, tokom osamdesetih godina, kada je došlo do rasta cene rada, Malta se okreće sektorima s visokom dodatnom vrednošću kao što su proizvodnja elektronike i inženjerstvo, što je bio temelj za kasniji razvoj ekonomije temeljene na znanju.

Najvažniji sektori malteške ekonomije danas su finansijske usluge, zdravstvene usluge, turizam, edukacija, pomorske usluge i kreativna industrija. Članstvo u Evropskoj uniji i evrozoni ojačalo je sektor usluga te je izvoz usluga u zemlje EU danas glavni pokretač ekonomskog rasta Malte.

Malteška ekonomija sastoji se uglavnom od vrlo malih kompaniji – 95 odsto kompanija ima do deset zaposlenih, a postoji svega nekoliko velikih kompanija poput proizvođača čipova ST Microelectronics ili proizvođača igračaka Playmobil.

Važnost tradicionalnih sektora poput poljoprivrede ili proizvodnje poslednjih godina se smanjuje, a na njihovo mesto dolaze ICT, razvoj igara, farmaceutska industrija ili finansijske usluge koje sada čine oko 15 posto BDP-a. No najsnažniji stup malteške ekonomije i dalje ostaje turizam koji čini čak 25 posto BDP-a.

Malta trenutno kao prioritet za dalji razvoj ekonomije vidi edukaciju i zdravstvo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *