neum, bosna i hercegovina

I Bosna ima more [VIDEO]

Da li ste znali da i Bosna i Hercegovina ima more? Veliki broj turista preplavio je jedini bh. grad na moru, plaže i kafići su puni, a maske se nose samo u prodavnicama.

Otkud Bosni i Hercegovini more?

Poluostrvo Klek, na kome se nalazi ovo letovalište je podeljeno između Fedracije Bosne i Hercegovine, kojoj pripada manji deo i susedne Hrvatske, čiji deo je po površini veći.

Zvanično je nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, upravo grad Neum, odnosno taj deo polusotrva Klek pripao Hercegovačko – neretvanskom kantonu, koji se nalazi u sastavu Federacije Bosne i Hercegovine. Tako je i Bosna dobila izlaz na more. 

Kada se Hrvatska odcepila od tadašnje Jugoslavije, njoj je pripao veći deo teritorije ovog poluostrva, dok je samo godinu dana kasnije drugi deo ovog poluostrva zvanično pripao Federaciji. Sve do tada je Klek pripadao Jugoslaviji, a počev od 1922. godine.

U Neumu živi manje od 5.000 stanovnika, uglavnom hrvatske nacionalnosti. Kao letovalište, gradić je počeo da se afirmiše tek krajem šezdesetih, nakon što je izgrađena Jadranska magistrala, i to prvo kao odmaralište za političku elitu tog vremena, ali je vremenom bosansko more ostalo skrajnuto s mape popularnih letovališta u okolini – Dubrovnika, Makarske, Splita…- iako i samo može da se pohvali blistavom, čistom vodom i uređenim plažama.

Prednosti Neuma u odnosu na Dalmaciju bile bi prilično niske cene smeštaja i životnih namirnica, kao i manja gužva – čak i u jeku sezone obično može da se nađe noćenje za 15 evra.

(Foto: Image by Jacek Abramowicz from Pixabay)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *