sagrada familia barselona

Konačno: posle 137 godina Sagrada Familija dobila građevinsku dozvolu

Sagrada Familija, najpoznatija katedrala u Barseloni i simbol tog grada, konačno je postala objekat sa građevinskom dozvolom.

Gradske vlasti u Barseloni su, 137 godina posle polaganja kamena temeljca, izdale potrebne dokumente, pa će radovi biti nastavljeni do 2026.

Do danas je ostalo nejasno kako ova katedrala, koju je projektovao slavni španski arhitekta Antonio Gaudi, nije imala dozvolu.

>>> Posetite Barselonu u okviru aranžmana Ljoret de Mar, 14 dana / 9 noćenja

Zbog ovog propusta prošle godine nadležni u crkvi su morali da pristanu na dogovor sa gradskim vlastima koji je podrazumevao plaćanje kazna od 41 miliona dolara.

Sada se svi nadaju da će radovi biti završeni do 2026. kada ističe dobijena dozvola, a ovaj rok poklapa se i sa stogodišnjicom Gaudijeve smrti.

Crkvena fondacija koja upravlja katedralom plaćaće gradu godišnje rate od 5,2 miliona dolara.

Dogovor se konačno ispravlja istorijska anomalija u našem gradu, rekla je Žanet Sans, članica gradskog veća Barselone zadužena za urbanizam.

Katedralu godišnje poseti oko 4,5 miliona turista.

Radovi koji bi trebalo da budu gotovi za sedam godina zasnivaju se na Gaudijevim gipsanim modelima katedrale, kao i kopijama originalnih crteža koji su uništeni u požaru 1930-tih godina. (Izvor: BBC na srpskom)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *