pranje ruku

Kako se zaštititi od korona virusa

U našoj zemlji zasada nije zabeležen slučaj obolevanja, ali Srbija prati mere koje SZO predlaže povodom ovog virusa označenog kao globalna opasnost po javno zdravlje.

Na održanoj tribini u Domu omladine u Beogradu na temu mera za borbu protiv epidemije i pandemije virusa korona i održavanje kontinuiteta poslovanja, epidemiolog Predrag Kon jasno je konstatovao da u našoj zemlji nema cirkulacije virusa korona.

Kada je reč o preventivi, epidemiolog Kon kaže da bi trebalo da primenjujemo standardnu higijenu u toku respiratorne sezone.

Dakle, korišćenje papirnih maramica za higijenu nosa, pranje ruku, izbegavanje kontakata u zatvorenim prostorijama. To su saveti za sadašnju situaciju u našoj zemlji jer u ovom trenutku nema teorijske šanse da se zarazi neko ko nije bio u kontaktu sa zaraženom osobom. Čim bi se eventualno prvi slučaj otkrio u našoj zemlji, onda se i mere prevencije menjaju. Takođe, preporučuju se maske FF52 i FF53 na Infektivnoj klinici kao minimum zaštite za sve zdravstvene radnike. Činjenica da to nije neophodno, dovoljne su hirurške maske za osnovni nivo zaštite, to važi i za aerodrom i za mesta gde nema neposredne intervencije. Najvažnije od svega, imunizacija je glavna mera prevencije od zaraznih bolesti, ne postoji nijedna druga mera koja može da zameni vakcinu – zaključuje epidemiolog Kon.

Simptomi korona virusa

Ovi virusi izazivaju slabe do umerene tegobe u gornjim disajnim putevima, tako da liče na običnu prehladu. To znači da počne da curi nos, javlja se bol u grlu, možda i glavobolja i groznica i traje nekoliko dana. Međutim, kod osoba sa slabijim imunitetom, kod starijih ljudi i male dece, postoji mogućnost da ovaj virus zahvati niže disajne organe. Tada se mogu razviti ozbiljnije bolesti kao što su upala pluća ili bronhitis. Neki korona virusi mogu da budu smrtonosni za ljude, kakav je bio SARS, otkriven prvi put u južnoj Kini. On izaziva respiratorne tegobe ali i dijareju, otkaz bubrega i probleme sa disanjem. Oko deset odsto zaraženih nije preživelo SARS. MERS je, takođe, korona virus, a prvi put je otkriven na Bliskom Istoku 2012. godine. Tegobe sa disajnim organima bile su veoma ozbiljne, pa se kod čak trećine obolelih završilo smrtnim ishodom.

Lečenje

Za korona virus ne postoji posebno lečenje. U većini slučajeva, simptomi prolaze sami od sebe. Pacijent treba da se odmara, spava i uzima mnogo tečnosti. Međutim, istog trenutka kad simptomi pređu granicu obične prehlade treba se javiti lekaru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *