Kako je Valentino Rosi od malog mesta napravio MotoGP meku

Tavulja, nekada uspavani grad u talasastim brežuljcima duž jadranske obale, postao je magnet za ljubitelje italijanskog neponovljivog devetostrukog svetskog prvaka Valentina Rossija.

Uz popločane padine i kroz arkade prema središtu grada stavite znakove “Dobrodošli u Tavulliju 46” u odnosu na Rossijev rodni grad i srećan broj koji nosi.

>>> San Marino MotoGP trka – rezervišite putovanje!

Višestruki Grand prix prvak je priznat kao jedan od najvećih vozača svih vremena. Ali kao tinejdžer bio je užas Tavulje – pretnja lokalnom stanovništvu od oko 7.000 stanovnika dok su on i njegovi prijatelji turirali mopede oko čudnih ulica.

Danas su svetionici duž istih ulica ukrašeni zastavama na kojima piše ‘Doktor 46‘ (njegov nadimak i broj), a mnoštvo kućnih radinosti procvetalo je tokom njegove karijere.

Sada sa 40 godina malo je aktivnih sportista u Italiji koji se takmiče u motornim trkama i može da se takmiči protiv Rossijeve mesijanske popularnosti, a kape, majice i pribor su na izvolte gde god se okrenete u Tavulji.

‘VR46’, Rossijev sportski marketinški posao, takođe je ovde smešten i zapošljava više od 40 stalno zaposlenih radnika iz Tavulje samo na strani merchandisinga, koja sada ima i sportsku motociklističku stazu u punoj veličini.

Direktor firme Alberto Tebaldi izjavio je AFP-u da ga je Rossi optužio za najviše standarde.

Počeli smo još 2009. kada je Vale odlučio izgraditi ovu sportsku strukturu. Hteo je nešto vrhunsko za trgovačku marku i želio je da se to postigne ovde“, rekao je.

Pored svega, košulja, nalepnica i kapa je motociklistička akademija za mlade vozače gde njegov tim, Team Sky, trenira za Moto2 i Moto3 (125cc i 250cc).

Tada nas je bilo samo šest, a sada ih ima preko 40 u trgovini, 35 u timu Sky i još više na akademiji i na ranču.”

“Na poslednjoj božićnoj zabavi nas je bilo više od 90”, rekao je Tebaldi.

Rossijev prijatelj iz detinjstva, Alessio Salucci, desna je ruka prvaka i nikada nije sanjao da će biti na čelu firme s godišnjim prometom od 30 milina evra.

Bilo nas je četvoro ili petoro koji bi se družili na ovom uglu i dok su svi ostali dečaci želeli da igraju fudbal, bili smo mnogo više zainteresovani za motociklizam, a tu je postojala tradicija“, objašnjava on.

Rossijeva zapanjujuća stopa karijere i njegova ogromna ličnost izgrađeni su na toj tradiciji, a desetine hiljada obožavatelja hrle na česte događaje u selu.

“Pre nego što je Valentino postao Valentino, ovde je bilo tiho. Bez njega bi to mesto bilo siromašnije i manje privlačno”, kaže Salucci.

Danas je Tavulja poznata u celom svetu. To nam je omogućilo da stvorimo poslovne, sportske instalacije, fudbalsku školu, sve vrste stvari koje su na neki način Valentinove kreacije. Ako je ovo područje kako je danas, to je delom zahvaljujući novcu koji je Valentino privukao. “

U seoskom kafiću barmen ne sumnja u to: “Bez Rossija, Tavulja bi bio jedan nepoznat grad.”

Posetiocu se lako može ostaviti dojam da Tavulja nije ništa više nego tematski park motociklista Valentina Rossija. Pizzerija se zove Da Rossi, dućan sa poklonima pod nazivom VR46, čak je i prodavnica hrane imala proizvode označene njegovim imenom.

Valentino je ponosan što donosi život u svoju regiju, svi ljudi koji ovde rade dolaze iz Tavulje, Riminija i Pezara (obližnja obalska mesta). Izvanredno je videti lokalnu stvarnost globalnog fenomena“, kaže Salucci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *