vremenska prognoza za jesen 2020

Kakva jesen je pred nama

Branko Bijelić, prognostičar iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda, kaže da bi i jesen trebalo da bude toplija i suvlja. Navodi da će biti miholjskog leta jer se očekuje da period od 5. do 18. oktobra bude topliji od proseka, sa temperaturom od 23 do 27 stepeni.

Bijelić kaže da će miholjskog leta biti, jer se očekuje da period od 5. do 18. oktobra bude topliji i suvlji od proseka. Temperature bi se kretale u intervalu od 23 do 27 stepeni.

Kako se ide od Miholjdana ka 18. oktobru, temperature bi bile u manjem padu, sa jednim kišnim periodom od 12. do 15. oktobra i manjim padom temperature. Krajem druge dekade oktobra temperature bi bile od 15 do 20 stepeni.

Poslednji put kiša je padala 3. septembra. Bijelić navodi da bi od 26. do 29. steptembra trebalo da bude više kiše sa količinom padavina od 10 do 20 milimetara, lokalno i do 40 milimetara.

Prema njegovim rečima, do kraja oktobra se ne očekuje pojava prizemnih mrazeva, osim u kotlinama i rečnim dolinama i visoravni u zapadnoj Srbiji. 

Leto bilo toplije od proseka

Bijelić je naveo da je prethodno leto u severnim, centralnim i zapadnim delovima Srbije bilo tolije od proseka, dok je u ostatku zemlje bilo prosečno toplo vreme.

Srednja letnja količina padavina je bila iznad proseka u odnosu na višegodišni prosek padavina.

Najviša temperatura tokom leta bila je izmerena 31. avgusta u Ćupriji od 36,9 stepeni, dok je najniža temperatura izmerena tokom jula u Kuršumliji – 4,1 stepen Celzijusev. 

Jesen u Beogradu

Jesen je stigla juče posle podne u 15.30. U isto vreme za stanovnike južne Zemljine polulopte počelo je proleće.

“Predlažemo televiziji da vrši direktan prenos požutelih krošnji i trava u Topčideru i na Košutnjaku, da bar vlasnici kolor televizora vide kako je lepa jesen u našem gradu”, govorio je Duško Radović, srpski književnik i novinar. (RTS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *