Evia ostrvo Grčka letovanje

Evia: raj na zemlji

Čak i najveći ljubitelji grčkih ostrva nisu upoznati da na jugu Grčke, ispod Volosa, na nekih 80 km od Atine, postoji Evia, prekrasno ostrvo za odmor, sa dugačkim plažama, toplim i kristalno čistim morem, borovim šumama, mirnim i svežim noćima i pogledom na mondenski Skiatos.

Na ovom, 180 kilometara dugom ostrvu, nešto manjem od Krita, osim domaćih, Srbi su praktično jedini turisti. Iako se na Eviji nalazi Manastir Svetog Jovana Rusa, posle Meteora najvažnijeg svetilišta u Grčkoj, Rusi još nisu osvojili ovaj deo sveta.

Glavna turistička mesta su na severu ostrva, od kojih je Pefki svakako najpopularnije.

Letovanje Evia 2018 – Edipsos Vila Vergina

Četiri kilometara dugačka šljunkovita plaža, modro more, dve suvenirnice i ograničen broj taverni u kojima se dobro jede.

U Pefkiju čovek sve vreme ima utisak da je vreme jednostavno stalo.

Nema velikih hotelskih kompleksa, skutera, skijanja na vodi, mogućnosti da se iznajmi motor, samo porodične kuće i apartmani koji ne prelaze dva sprata, obavezni korzo ako vam je do dugih šetnji pored mora, neverovatan mir i ništa više.

Ovo je idealno mesto za one koji vape za pravim odmorom, jer Grci, ili  Atinjani, ne idu na plažu pre deset sati ujutru, a posle ponoći grad utone u neku čudnu tišinu koju povremeno prekine primereni zvuk zrikavaca.

Ostrvo je bogato borovim šumama, pa je razumljivo što se smola, koja se ovde skuplja sa drveća, kasnije koristi kao neophodan sastojak čuvenog grčkog vina, recina.

Osim nepreglednih maslinjaka i smokava, Grci su na ostrvu poslednjih dvadesetak godina počeli da uzgajaju i pistaće, pa pogled na te plantaže predstavlja posebnu atrakciju.

Letovanje Evia 2018 – Edipsos Vila Tenaro

Bogatstvu ove regije doprinosi i ribarska flota, koja se smatra najrazvijenijom i najboljom u Grčkoj, a riba ulovljena u Pefkiju i okolini najtraženija je na pijacama u Atini i Solunu i ima posebnu cenu.

Samo desetak kilometara od Pefkija je ribarsko selo Orei. Ako svratite od Oreia to je Grčka kakvu zamišljate, ona iz filma. U selu nema turista sem grčkih, ovaj raj oni još uvek čuvaju samo za sebe.

U selu pored same plaže je i praistorijski Mermerni bik, dug 3.2 metara, pronađen na plaži. Mermerni bik predstavlja vezu između istorije i današnjice i svedok je značajne pomorske bitke između Persijanaca i Grka, 480. godine pre n.e.

Osim prelepih plaža, Evia se ponosi i termalnim izvorima. Jedna od najpoznatijih je grčkih banja Edipsos, gde voda, temparature od 30 do 70 stepeni, izvire iz kamena na obali mora.

Prirodni bazenčići sa toplom vodom i prelepi vodopadi, sa stena u plićaku, prava su meka za starije Grke.

Mirne uličice, suvenirnice namenjene uglavnom starijima i hoteli sa spa centrima, deluju očaravajuće, i vraćaju vas u jedno zaboravljeno vreme kad se u ovakve banje nije išlo samo po zdravlje već i na provod.

Letovanje Evia 2018 – Edipsos Vila Katarina 2

Zato i ne čudi što su u Edipsosu svome srcu lek pokušale da pronađu Merilin Monro i Marija Kalas, a svoje umorne kosti da ugreju Vinston Čerčil i  kralj Petar Prvi Karađorđević.

Zato Grci vole da kažu kako je ova banja dobra za sve bolesti.

Pretpostavlja se da je Evia postala ostrvo tako što se odvojila od kopna prilikom nekog većeg zemljotresa, koji su inače karakteristični za ovo trusno područje. Na mestu gde je zaliv najuži, i gde su još u staroj Grčkoj napravili most, nalazi se glavni grad Halkida, koji je manjim delom na kopnu, a većim na ostrvu.

Stari most čini atraktivnim mogućnost da se sa njega posmatra smena plime i oseke, odnosno more ispod mosta teče kao reka i pravac menja dva puta u toku dana. Struje su tako jake da brodići jedva plove kada idu „uz vodu“.

U centralnom delu ostrva je planinski vrh, pa se Evia u zimskim danima pretvara u mali ski centar.

PLAŽE

Jedna od najlepših je peščana plaža Alikes koja se nalazi na 10-ak kilometara od glavnog grada, u selu Druzija. Kristalno čista voda, sa svim potrebnim sadržajima – tuševi, kafići, ležaljke. Jednako lepa je i Eliniki sa prekrasnim ostrvcetom na kojem je crkva Sv. Nikole, namenjena ljubiteljima prave prirode, bez ležaljki i komoditeta.

Ko više voli šljunak tu je plaža Vasiliki koja se pruža u nedogled i raj je za kampere. Vasiliki je okrenuta prema otvorenom moru i voda ovde je kristalno čista.

Vulkanska ostrva Lihades, na jugo-zapadu Evie, satkana su od crnog kamena, a osim delfina posećuju ih i foke.

mapa Evia letovanje 2018

IZLETI

Skiatos je udaljen od Pefkija svega sat i po vožnje brodićem, pa je prava šteta ne obići ovo možda najlepše ostrvo Egejskog mora. Brdovito, sa belim kućama, plavim ešalonima, crkvicama i usidrenim jahtama iz celog sveta izgleda kao mesto za „milion dolara“.

Čuvena plaža Kukunarijes, sa hotelom Skiatos Palas iznad, svakako doprinosi da poželite da ovde ostanete večno.

Sve agencije u Pefkiju nude jednodnevni izlet na Skiatos za 10 evra po osobi.

I ostala dva ostrva Sporada, Skopelos i Alonisos, ne zaostaju po lepoti i zaslužuju dužnu pažnju.

Ko nije video Atinu može da iskoristi boravak na Evii i za malo para da vidi sve ono što Atina ima da pokaže.

ISTORIJAT

Evia je ostrvo izuzetno bogato borovim šumama, pa ne čudi da Pefki u bukvalnom prevodu znači bor. Kada je u starom veku, posle ratova između grčkih polisa i sa Persijancima, deo stanovništva ostrva koje se tada zvalo Eubeja i predstavljalo moćnu civilizaciju krenulo je ka severu zemlje.

Zaustavili su se na poluostrvu sa tri prsta i celu regiju nazvali Halkidiki po utvrđenju Halkida, kako se i danas zove glavni grad ostrva.

Jedna od velikih pomorskih bitaka između Grka i Persijanaca odigrala se u blizini današnjeg Pefkija kod Artemisija gde su Grci uspeli da iznenade i zaustave Persijance.

Mnoga arheološka otkrića koja danas krase vitrine muzeja u Atini upravo su pronađena u okolini Evie, pa zato i ne čudi što je u vodama oko nje godinama ronio i slavni Žak Kusto.

CENE

Mnogi se opredeljuju za Pefki i Eviu zbog pristupačnih cena i različitih mogućnosti.

Za dve ležaljke i suncobran potrebno je da uzmete dva pića, što je ukupno 5 evra. Ukoliko je i to nekom skupo može popiti samo vodu od pola litra koja košta pola evra.

Na plažu možete doneti i svoje ležaljke i suncobrane.

Giros sa nogu je 1,8 evra, pica od 5 do 10 evra, riba orada porcija 5 do 7 evra, lignje 5 evra,  kilogram ribe 23 evra.  Sve vrste kafa ne prelaze 2 evra.

PILAV I SVETAC

Osim zaštitnika ostrva Davida Evijskog, posebno mesto zauzima manastir sa moštima Svetog Jovana Rusa, za kojeg se veruje da je čudotvorac, i čija se ruka čuva u ruskom manastiru Svetog Pantelejmona na Svetoj Gori.

Još kao mladog vojnika Petra Velikog, zarobili su ga Turci. Kako nije želio da se odrekne svoje vere, bio je ponižavan, mučen i vređan, sve dok njegov aga nije krenuo u Meku, a Jovan nije želio da pojede pilav koji su mu spremili, već je rekao da ga sačuvaju kada se aga vrati s puta.

Nekim čudom, pilav se nije pokvario i tu počinje priča o ovom svecu, kod kojeg su mnogi za njegova života počeli da dolaze i traže spas, pogotovo oni najteži bolesnici.

Sahranjen je u Maloj Aziji, gde su na njegov grob mnogi hrišćani, ali i Turci, dolazili kao na hadžiluk. Prilikom poznate razmene stanovništva, Grci su njegove mošti poneli sa sobom i smestili ih u brdima Evie gde su nastavili da dolaze u velikom broju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *