eu za tebe finansira turizam u istocnoj srbiji

Milion evra privatnim preduzetnicima u sektoru turizma u istočnoj Srbiji

Projekat “#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ dodelio je milion evra za 120 projekata usmerenih na otklanjanje posledica pandemije koronavirusa u sektoru turizma.

Dobitnici pomoći su mala i mikro preduzeća, porodična preduzetništva, poljoprivredna gazdinstva i firme iz 12 gradova i opština na istoku i jugoistoku Srbije.

Prema listi dobitnika bespovratne pomoći objavljenoj na sajtu EU info centra, najveći broj budućih korisnika bespovratne pomoći bavi se pružanjem privatnog smeštaja za turiste (52 preduzetnika).

Podržani su i kampovi, restorani i pružaoci različitih ugostiteljskih usluga, pansioni, hoteli i hosteli, turističke agencije, vinarije i pčelari.

Najveći iznos dodeljene bespovratne pomoći je 1.200.000 dinara po pojedinačnom projektu.

“#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam” je projekat usmeren na razvoj turizma, kao značajnog privrednog potencijala za podsticanje ekonomskog razvoja istočne Srbije i Donjeg Podunavlja.

Projekat finansira Evropska unija sa 15 miliona evra, sufinansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) sa 1,6 miliona evra, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodni razvoj (GIZ).

Pravo učešća na konkursu imali su fizička lica koja pružaju usluge smeštaja, poljoprivredna gazdinstva i preduzetnici/mikro i mala preduzeća čije se aktivnosti iz oblasti turizma sprovode na teritoriji Boljevca, Bora, Golupca, Kladova, Knjaževca, Majdanpeka, Negotina, Požarevca, Smedereva, Sokobanje, Velikog Gradišta i Zaječara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *