eturista sistem za prijavu gostiju u seoskom turizmu

Počeo sa radom eturista.gov.rs

Počinje s radom sistem eTurista, koji će olakšati poslovanje vlasnicima svih turističkih objekata u Srbiji.

Zahvaljujući sistemu eTurista, vlasnici hotela, apartmana, konaka, seoskih domaćinstava moći će brzo i efikasno, bez administrativnih procedura, da prijave domaće i strane turiste.

Korisnici centra blagovremeno su obavešteni, a ministarstvo je ranije organizovalo niz radionica s predstavnicima lokalnih samouprava i sa predstavnicima ugostiteljskih objekata.

Za turiste, ova usluga znači da će odlaskom u smeštajne kapacitete biti sigurniji, jer će biti evidentirani kao gosti.

E-Turista kao sistem definisan je Zakonom o ugostiteljstvu koji je usvojen u martu prošle godine i deo je sveobuhvatne reforme koja se sprovodi dve godine.

Sistem elektronske prijave najviše će obradovati vlasnike seoskih domaćinstava, koji više neće morati da odlaze kod pravnih lica ili turističkih agencija da prijave goste.

Zamislite seosko domaćinstvo čiji vlasnik mora da ide 10-15 kilometara da bi prijavio gosta i da bi izdao račun, troši svoje vreme, novac. Zahvaljujući ovom sistemu, on će dobiti pristupne šifre i na svom računaru ili mobilnom telefonu moći će da se uloguje i prijavi i odjavi gosta“, naveo je Knežević i dodao da će se na taj način suzbiti siva ekonomija.

Kako je rekao državni sekretar, najveći broj pružaoca usluga su fizička lica i veliki broj njih radio je u sivoj zoni zbog komplikovanih procedura i nejasnoća oko poreza koji treba da se plati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *