beograd solun autoputem do grcke

Do Grčke novim autoputem već sredinom maja?

Turisti iz Srbije će ovog leta do Egeja stizati prijatnom vožnjom za sedam sati, jer će posle puštanja u rad deonice kroz Grdeličku klisuru, autoput biti kompletno završen.

Prema pojedinim procenama, svi radovi će biti završeni za desetak dana, da bi već sredinom narednog meseca deonica mogla da bude puštena u saobraćaj.

Da nema dva granična prelaza putovanje bi bilo još lakše, ali će i sam završetak radova biti veliko olakšanje za turiste koji vole Grčku.

– Očekujemo da do početka letnje sezone u saobraćaj bude pušten preostali deo južnog kraka Koridora 10, odnosno 26,3 km autoputa kroz Grdeličku klisuru – kažu, za “Novosti”, u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. – Asfaltiranje autoputa na ovim deonicama je završeno i očekujemo da one budu otvorene za saobraćaj kad se završi testiranje opreme u tunelima i kad preduzeće “Koridori Srbije”, kao investitor, kaže da je sve bezbedno za puštanje saobraćaja.

Dakle, 630 kilometara koliko deli glavni grad Srbije od Soluna povezivaće odličan autoput, ali i oni koji planiraju da se upute ka Crnoj Gori mogu da odahnu, jer će se do Čačka stizati bez pauze za kafu.

– Do letnje sezone biće puštene u saobraćaj deonice na takozvanom Koridoru 11, od Obrenovca do Preljine, ukupne dužine 103 kilometra – obećavaju u Ministarstvu. – Krajem godine biće završena izgradnja i deonice od Surčina do Obrenovca dužine 17,6 km, čime će biti u saobraćaju ukupno 120 kilometara na Koridoru 11, od Surčina do Čačka

SEVERNA MAKEDONIJA

PREMA trenutnim najavama, u Severnoj Makedoniji treba očekivati radove samo na naplatnim stanicama kod Đevđelije i Demir Kapije, koji će trajati do 18. septembra. Ostali radovi su lokalnog karaktera, dok veće popravke na auto-putu, bar, zasada nisu najavljene.

S obzirom na to da mnogi razmišljaju i o Crnom moru kao odličnoj budžet varijanti za odmor, trebalo bi da znaju da će i putovanje ka bugarskoj rivijeri biti lakše, ali tek za špic ili pred kraj turističke sezone.

– Najveći deo istočnog kraka Koridora 10 je već u saobraćaju, a ono što preostaje je da se završi je deonica Bancarevo-Crvena Reka dužine 12,3 kilometra, čime će biti kompletiran čitav istočni krak – ističu u Ministarstvu. – Završetak radova na poslednjoj deonici u izgradnji na autoputu ka Bugarskoj očekuje se tokom leta.

Prema najavama, uskoro počinju i novi radovi. Pre svega deonice Preljina- -Požega, auto-puta ka Bosni i Hercegovini na deonici Sremska Rača – Kuzmin, kao i izgradnja Moravskog koridora. Kada se završi sezona, od jeseni počinju radovi na brzoj saobraćajnici Ruma-Šabac-Loznica i Niš-Pločnik.

Prethodnih godina smo takođe bili svedoci obimnih rekonstrukcija postojećih puteva usred turističke sezone, što je takođe stvaralo gužve, ali sada u Ministarstvu kažu da turisti na leto po ovom pitanju mogu da odahnu, da značajnijih radova neće biti, kao i da se trenutno izvode radovi na rehabilitaciji deonice Batrovci-Kuzmin u dužini od 21,6 km, čiji se završetak očekuje u drugoj polovini godine. Završetkom radova na ovoj deonici će, posle proširenja graničnog prelaza Batrovci, ulaz u Srbiju iz pravca Hrvatske biti potpuno uređen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *