humus

Danas je Svetski dan humusa

Humus je popularno izraelsko jelo u obliku namaza ili paste u kojem osnovu čine leblebije i veoma je popularno kod vegetarijanaca zbog velike hranljive vrednosti. Danas se u svetu obeležava Svetski dan humusa.

Inače, po legendi Libanci optužuju Izraelce da su im ukrali nacionalno jelo i
poznati majstor kulinarstva Gil Hovav, voditelj TV emisije “Hrana za um” 
je govorio i o tome kako su Libanci, pre par godina, tužili Izrael zbog “krađe nacionalnog jela”, ali je na kraju na šaljiv način objasnio kako su izgubili tužbu.

>>> Putovanje u Izrael, 7 dana / 6 noćenja, avio

– U selu nadomak Jerusalima postoji “humus selo” u koje svi odlaze da probaju ovaj specijalitet. Čak je tu oboren i rekord u pravljenju humusa na najvećem tanjiru, tako da su se Izraelci upisali u Ginisovu knjigu rekorda. Mislite da je naša religija judaizam? Varate se, jer naša prava religija je humus – rekao je Hovav uz osmeh.

Kao ukusno i zdravo jelo, humus je našao svoje mesto u našoj užurbanoj svakodnevici i zbog toga je sve popularniji. U ovom članku, predstavićemo sedam situacija u kojima on može biti inspiracija za vaš sledeći obrok, posluženje ili kulinarski poduhvat.

1. Kada ti se nešto gricka uz film 

Da li možete da zamislite filmsko veče bez grickalica? Humus u različitim ukusima (semenke bundeve, šitake, cvekla) odlično ide uz sve vrste slaniša, a ako ste na dijeti isecite šargarepu i krastavac na štangle, umočite ih u humus i grickajte do mile volje.

2. Kada ogladniš na poslu 

Na poslu vem je potreban izvor energije koji će raditi za vas. Jedan od retkih, kompletnih, a opet zdravih obroka koje možete kupiti u svakoj prodavnici je Ribella hummus. Uz dva nova ukusa, ajvar i Sweet Onion Salad, napravićete ukusan i zdrav predah.

3. Kada ti je potrebna brza, a zdrava hrana 

Humus je jedan od najčešćih priloga za falafel. Ako već morate da jedete brzu hranu, izaberite onu koja je zdrava. Puno proteina koje humus sadrži čini ovu namirnicu dovoljno hranljivom da vas drži sitim dobar deo dana.

4. Kada želiš dragačiji prilog uz meso i ribu 

Ako volite jednostavna jela koja uključuju hrskavu piletinu, sočnu šniclu ili riblji filet, humus možete koristiti kao savršeni prilog koji će obogatiti vaš obrok. Poigrajte se sa različitim ukusima Ribella hummusa kao što su urnebes ili pikant.

5. Kada spremaš hrono doručak 

Za sve koji su na hrono ishrani, humus je nezaobilazna namirnica koja će doručku dati posebnu čar. Osnovni recept humusa sadrži leblebije, susamovu pastu, limunov sok i malo belog luka, zbog čega je dozvoljen i u periodu restrikcije.

6. Kada praviš dresing za salatu ili sos za pastu 

Mnogi ljubitelji humusa još uvek nisu otkrili sve načine na koje on može da se iskoristi. Razblažen sa malo limunovog soka ili maslinovog ulja, on postaje jedinstven dresing za salatu ili sos za pastu.

7. Kada gosti dođu nenajavljeno 

Jedan od razloga zbog kojih je uvek dobro imati humus u kući je to što vas iznenadni gosti neće uhvatiti nespremne, čak i ako su vegetarijanci. Nova pakovanja Ribella hummusa izgledaće primamljivo na stolu, a posluženje će biti originalno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *