Čokolada

Danas je Međunarodni dan čokolade

Danas je Međunarodni dan čokolade i ako se pitate kako treba da proslaviti ovaj dan, odgovor je – samo na jedan način – jedući je! Ovaj dan se obeležava u čast Valeria Lo Iacona, osnivača dana čokolade.

Prvi čokoholičari na svetu bili su prastari narodi Omleci, Maje i Asteci koji su živeli u Južnoj i Srednjoj Americi. Oni su još pre 3.000 godina uživali u ksocolatlu, gorkom napitku koji je bio dostupan samo vladarima i najvišim slojevima društva.

Spremali su ga od praha prženih i mlevenih plodova biljke kakaovac, pomešanog sa malo kukuruznog brašna i začina, čilija ili cimeta, penasto razmućenog u vreloj vodi.

Zahvaljujući svojim istraživačima, osvajačima i misionarima, Španija se u 16. veku prva u Evropi domogla zrna kakaa i recepta za čokoladni napitak. Iako su Španci prvotno bili jako razočarani njegovim ukusom, na sreću nisu odustali, već su mu dodali šećer, med i vanilu i tako ga učinili slatkim i ukusnijim.

Osim što su uživali u njegovom ukusu, na španskom dvoru njime su lečili temperaturu, bolove i grčeve u želucu kao i tegobe uzrokovane letnjim vrućinama.

Nakon monopola od stotinjak godina, čokolada je iz Španije najprije stigla u južnu Italiju gde se dodavala jelima od divljači. U 17. veku dospela je i na francuski dvor u kojem su je oduševljeno prihvatili. Osim što se pila u svim svečanim prilikama, kraljevi i plemstvo njome su lečili melanholiju.

Nakon francuskog, čokolada je osvojila i ostalo evropsko plemstvo i visoke crkvene krugove. S vremenom, najpre u Engleskoj u kojoj nije bilo trgovačkog monopola, čokolada postaje sve dostupnija pa se s dvorova seli i u kuće bogatijih građana i lokale.

Tako je već 1657. godine u Bristolu u Engleskoj otvoren prvi u nizu lokala u kojem se moglo uživati u slasnoj vrućoj čokoladi koja je bila skuplja od kafe i čaja.

U 18. veku cela Evropa je bila zaluđena čokoladom koja je “tekla u potocima”. Ali, iako se čokolada sve vreme konzumirala samo kao napitak, već 1684. godine pekari u Engleskoj počeli su da je dodaju u torte i kolače pa se mogla probati i u nešto tvrđem, ali ne baš ukusnom i ustima topljivom obliku.

Čokolada za jelo

Konačno, nakon gotovo dvesta godina, sredinom 19. veka čokolada se konačno mogla jesti, a ne samo piti. Godine 1849. Englez Josef Fraj, vlasnik fabrike čokolade, nakon višegodišnjeg eksperimentiranja proizveo je prvu jestivu čvrstu čokoladu.

Naravno, to mu je uspelo zahvaljujući još jednom proizvođaču čokolade Holanđaninu Konradu von Hutenu koji je prethodno patentirao hidrauličku presu koja je omogućila bole mešanje sastojka čokolade i finiju, manje zrnastu i u ustima više topljivu strukturu.

Konačno 1930. godine Amerikanka Rut Vejkfild je čokoladi dala oblik pločice kakav je zadržala do danas.

Ukoliko želite posetite nezaboravni Festival čokolade u Peruđi, rezervišite odmah ovo fantastično jesenje putovanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *