kineska nova godina

Danas je doček Kineske Nove godine

Lunarna nova godina počeće 16. februara, kada se slavi Prolećni festival. Tog dana Kinezi će dočekati godinu žutog zemljanog Psa, godinu pravde i skromnosti.

Sam doček predstojeće godine u kineskoj tradiciji traje čak 15 dana i otpočinje Prolećnim festivalom, jednim od najradosnijih tamošnjih praznika. Sem u Kini lunarna Nova godina slavi se u drugim zemljama Dalekog Istoka kao što su Malezija, Indonezija i Vijetnam.

U danima pred proslavu milioni Kineza raseljeni širom sveta vraćaju se u zemlju maticu kako bi sa porodicom i prijateljima dočekali Novu godinu. Taj period poznat je kao “Velika migracija” i predstavlja najveće godišnje pomeranje stanovništva u samoj Kini i svetu. One koje godina Psa zatekne van Kine obeležiće praznik u krugu porodice, ali i raznim aktivnostima koje strane zemlje priređuju u čast ovog naroda.

U kineskoj kulturi ne postoji Deda Mraz niti novogodišnja jelka, ali značajna uloga pridaje se vatrometu i petardama. Drevni ples Zmaja, prepoznatljiv u celom svetu, masovno se izvodi na ulicama. Ples, muzika i razne boje opravdavaju samo ime praznika, Festival proleća.

Iako je zabranjen u više od sto gradova, vatromet je za kineski narod tradicija kao i bacanje petardi. Veruje se da njihovo pucanje i buka teraju zle duhove, te je nezamislivo da proslava Nove godine prođe bez toga.

Tog dana u Kini preovlađuje crvena boja jer se veruje da donosi radost i mir. Mnoge kineske porodice svoja vrata farbaju u crveno pred Festival da bi im u dom ušla sreća. Slično kao i na hrišćanski Božić veruje se da se na dan Prolećnog festivala ljudi mire i da se svaka nesloga zaboravlja. Mlađi posećuju starije i tako im iskazuju poštovanje, to je razlog što su tada ulice gradova prazne, a sela širom Kine oživljena.

Mnoštvo običaja šta se sme, a šta ne i niz sujeverja vezuju se za Festival proleća. Zabranjeno je jesti kašu jer se smatra da je to sirotinjsko jelo, trpeza mora biti bogata, a sve pirinčane posude u kući pune. Da glad ne bi zakucala na vrata ne treba prekidati ili raditi dodatne poslove dok se kuva.

Takođe tog dana je zabranjeno uzimati metlu u ruke, a naročito meteti po kući. Veruje se da sa prašinom iz doma odlazi i sreća. Pred novogodišnje veče, na jedan dan iz kuća sklanjaju se svi noževi, jer ukoliko bi se neko povredio smatralo bi se da je prerezana sreća ukućana u narednoj godini.

Ovo kulturno nasleđe istovremeno izaziva čuđenje i interesovanje među strancima, pa mnoge zemlje priređuju manifestacije ne bi li svojim građanima predstavili ovu istočnjačku zemlju.

Posetite Kinu – fantastično putovanje!

Kina – avantura na Dalekom istoku! Kao jedna od najstarijih civilizacija na planeti, Kina nije imala ništa manji uticaj na tok istorije i razvoj ljudskog roda kroz nauku, filozofiju ili umetnost od Rima ili stare Grčke, a opet su nas toliko malo učili o njoj u školi. Spremite se za putovanje u jedan novi i nepoznati svet

www.turizmo.rs/daleke-destinacije/kina-mn

Kina putovanje

Izvor: Danas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *