plaze u crnoj gori

Crna Gora potpuno spremna za turiste iz Srbije

Morska voda na crnogorskim kupalištima je odličnog kvaliteta, sanitarno je ispravna, te bezbedna za kupanje i rekreaciju, pokazala je poslednja analiza kvaliteta morske vode za 100 javnih kupališta, koju je Institut za biologiju mora sproveo u periodu od 18. do 19. juna.

“Na 99 kupališta kvalitet morske vode bio K1 klase, dok je na 1% kupališta bio K2 klase. Ovi rezultati potvrđuju da je morska voda na crnogorskim kupalištima odličnog kvaliteta, odnsono da je sanitarno ispravna, te bezbedna za kupanje i rekreaciju“, saopštili su iz JP „Morsko dobro“.

>>> Letovanje u Crnoj Gori

Na svih 16 kupališta u opštini Ulcinj voda je bila odličnog kvaliteta K1. Slična situacija je bila i u opštini Bar, gdje je kvalitet vode na svih 13 kupališta bio K1 klase. U opštini Budva, na svim lokacijama sa kojih se radi analiza kvaliteta morske vode za kupanje i rekreaciju voda je takođe bila K1 klase.

Kada je u pitanju Bokokotorski zaliv, u Tivtu je voda bila odličnog kvaliteta na svih devet kupališta, a ista situacija je bila i u Kotoru, gde je kvalitet vode bio K1 klase na svih 15 lokacija uzorkovanja.

Kada je u pitanju kvalitet vode na obali Herceg Novog, analize su pokazale kvalitet K1 na ukupno 20 kupališta, dok je na jednom kupalištu voda bila klase K2.

Turisti iz Srbije su među najzastupljenijim turistima u Crnoj Gori, a prema najnovijim podacima Nacionalne turističke organizacije Crne Gore (NTO), u prva tri meseca zabeležen je rast dolazaka turista iz Srbije od čak 44 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Direktorka NTO Željka Radak Kukavičić rekla je agenciji Tanjug da je u prvom kvartalu ove godine zabeležen pojačan rast gostiju iz Srbije i da se očekuje da se taj trend nastavi imajući u vidu ugovorene aranžmane, kao i činjenicu da mnogi odluku o tome gde će letovati donose sada.

Očekujemo, s obzirom da smo se spremili i da imamo brojnu kvalitetnu i raznovrsnu ponudu, da ćemo imati jako dobre trendove kada je u pitanju tržište Srbije, a i generalno verujem da ćemo završiti s pozitivnim trendom“, rekla je Radak Kukavičićeva.

Govoreći o turizmu uopšte, ona je rekla da je to jedna od najznačajnijih privrednih grana, zahvaljujući kojoj je samo prošle godine ostvareno više od milijardu evra prihoda, što je za oko 7,8 odsto više nego 2017. godine.

Upravo zbog toga, rekla je ona, cilj je da se napravi sadržajnija i raznovrsnija turistička ponuda, koja ne podrazumeva samo sunce i more, već da bi se produžila turistička sezona, zbog čega su NTO i Ministarstvo održivog razvoja i turizma napravili program podsticajnih mera.

“Jedna od mera odnosi se na razvoj novih ponuda i sadržaja, pre svega mice (poslovnog) turizma, podsticaja manifestacijama. Od ove godine imamo i meru koja se odnosi na razvoj seoskih domaćinstava i stvaranja udruženja izdavaoca privatnog smeštaja, imajući u vidu da u Crnoj Gori imamo veliki broj onih koji pružaju usluge kao individualni pružaoci usluga smeštaja”, rekla je Radak Kukavičićeva.

Prema njenim rečima, za taj program je izdvojeno 800.000 evra, što je mnogo vise nego prethodnih godina, a kako je dodala za ovu sezonu je spremno već oko 30 turističkih proizvoda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *