CNN: Mnogi više ne postoje, ali je „Er Srbija“ izdržala

Jedna od najvećih globalnih medijskih mreža CNN, u tekstu koji prenosi i na naslovnoj stranici svog portala, izdvojila je najstarije svetske avio-kompanije i tom prilikom dala veliki prostor i srpskom nacionalnom avio-prevozniku uz osvrt o osnivanju i razvoju.

Navodeći da u godini u kojoj industrija proslavlja vek postojanja, mnoge kompanije nisu preživele, CNN podseća na kompanije koje i danas posluju. Tako se „Er Srbija“ našla na osmom mestu najstarijih avio-kompanija na svetu.

>>> Avio-karte za sve svetske destinacije

U tekstu se podseća da je godina osnivanja 1927. i predstavlja kako je izgledao životni put sada najvećeg avio-prevoznika u regionu, koji je prošle godine prevezao dva i po miliona putnika i leti na 61 destinaciju sa svoja dva matična aerodroma u Srbiji.

„Er Srbija“ potiče od nekoliko avio-kompanija koje su bile nacionalni prevoznici Jugoslavije, počevši sa „Aeroputom“ u 1927. i „Jat ervejzom“ iz 1948. godine.

U godinama Hladnog rata, JAT je razvio široku saobraćajnu mrežu, sa opremom uvezenom kako iz istočne tako i iz zapadne Evrope, u skladu sa pozicijom Jugoslavije kao nesvrstane zemlje.

Posle raspada Jugoslavije, JAT je postao nacionalni prevoznik Srbije.

Godine 2013, „Etihad“ je otkupio 49 odsto udela u kompaniji, koja je zatim započela veliki proces rekapitalizacije i promene imena kojim se transformisala u „Er Srbiju“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *