Bolonja

Bolonja: jedan dan za najbolje čuvanu italijansku tajnu

Bogata i očaravajuća, Bolonja je jedna od najbolje čuvanih italijanskih tajni. Za razliku od popularnih gradova: Rima, Firence i Venecije, trgovi i ulice Bolonje nisu preplavljeni turistima, a na štandovima vas čekaju sveže smokve, prelepo cveće i, na brzinu, spremljena jela sa nadaleko poznatim sosom bolonjeze.

Poznata i kao studentski grad, ponudiće vam potpuni užitak i osvojiti bogatom istorijom. Bolonja ima nešto manje od 400 hiljada stanovnika i skoro 100 hiljada studenata, koji se šokoluju na nekom od brojnih fakulteta.

Posetite Bolonju ove jeseni

Za 24 sata u Bolonji sigurno nećete doživeti i videti sve, ali ćete otkriti najpoznatije i najlepše stvari u tom gradu.

Jutro

Posetite crkvu Madona di San Luka, od koje se pruža fantastičan pogled na grad i arkade sa beskrajnim lukovima koji se protežu 3,5 kilometara. Pripremite se i na dosta hodanja, pa zato obujte udobne cipele. Jednom kad razgledate arkade i crkvu, sednite na espreso i uživajte…

Popodne

Pošto ste se ujutro našetali i umorili, poslepodne započnite dobrim obrokom. U blizini mirisnog Merkato di Meca i Pjaca Mađore, smestile su se mnogobrojne “osterije”.

Možda je, ipak, najbolje da gastronomsku turu započnete sa poznatom italijanskom prodavnicom Eataly. Tamo ćete naći razne italijanske delikatese, vinski bar i restoran.

Zatim se zaustavite u La Batia, i probajte njihov savršeni parmezan i druge sireve. Posle sireva, vreme je za nešto slatko, pa se zaustavite u Paolo Ati e Filji na ćertosinu, klasičnom bolonjskom kolaču od smokve. Gastronomsku turu završite u čarobnoj Osteria del Sole i uživajte u zasluženoj čaši vina.

Pošto ste utolili glad, prošetajte do najslavnijeg gradskog trga – Pjaca Mađore. Istražite Palaco d’Akursio, koja služi kao gradska većnica još od 14. veka. Palata je prava arhitektonska lepotica, na čijem se drugom spratu nalazi kolekcija slika Đorđa Moranija, jednog od najpoznatijih bolonjskih slikara.

Za kraj, posetite Kremeria Funivia i probajte njihov fantastični sladoled od pistaća

Veče

Za najbolji pogled u sumrak, popnite se na toranj Asineli, najviši u gradu. Na 97 metara dolazi se preko 498 stepenica, a za to će vam trebati barem sat vremena. Sagrađen je pre 1.000 godina i malo je nagnut na levo. Pogled na grad je prelep, stare kuće i zgrade u nekim delovima izmešane su sa modernim građevinama.

Kad siđete, posetite Neptunov spomenik, koji baca zanimljivu senku. Autor se poigrao sa Neptunovom rukom pa se na senci statue čini kako ona predstavlja njegovu muškost u prilično uzbuđenom stanju.

Kasni sati

Završite svoj obilazak Bolonje posetom vinskom baru Geseto, koji je omiljeno mesto među lokalcima u kasne sate. Nakon uživanja uz Pinjoleto, pršutu i sira, napravite lagani krug do hotela i neka vam Bolonja ostane u lepoj uspomeni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *