bansko zimovanje

Bansko – odlično, a najjeftinije skijalište u Evropi

Rezervacije zimovanja za predstojeću ski sezonu počeli smo da primamo još u septembru, i kao i prošle godine, Bansko u Bugarskoj je najpopularnija destinacija za ljubitelje skijanja, s obzirom na odličan odnos kvaliteta i cene.

Britanska kompanija Post Office Travel Money 12. godinu zaredom sprovela je istraživanje kako bi utvrdila koja skijališta u Evropi su najpovoljnija, uzimajući u obzir šest dana sa ski-pasom, opremom, časovima, hranom, ali i kafom, pivom i vinom.

Na prvom mestu najjeftinijih skijališta našlo se Bansko u Bugarskoj. Prvoklasno skijalište nudi staze na visinama od 900 do 2.600 metara, a za tek 300 do 400 evra po osobi možete provesti nedelju dana na zimovanju.

Skijalište se sastoji od ukupno 70 km staza, a najviša tačka je 2600 m. Tokom 2003. sagrađen je nov lift sa gondolama koji od naselja vozi direktno do staza, do kojih se ranije dolazilo jedino ski busom ili autom.

Bansko je danas najbolje skijalište u Bugarskoj, a to je posledica višegodišnjih milioskih investicija. Čitav centar se razvija velikom brzinom, a nekada niske cene sada su blizu evropskih.

Ukupno postoji 70 km staza, a najviša tačka na skijalištu je 2600 m. Tokom 2003. sagrađen je nov lift sa gondolama koji od naselja vozi direktno do staza, do kojih se ranije dolazilo jedino ski busom ili autom.

Bansko je danas opremljeno ski liftovima najnovije tehnologije, austrijskim gondolama Dopplmayer, i hands-free SkiData automatima za ski pass.

Od svih bugarskih skijališta, snega najviše ima u Banskom, a sezona traje od 15. decembra do 15. maja.

Staze – lake i srednje lake; samo dve crne

Ski staze raspoređene su u dva glavna ski centra – Čalin Valog (1100 – 1600 m) i Šiligarnika (1700 – 2500 m). Oni su od grada udaljeni oko 10 km, i nalaze se na severnoj strani planine Pirin.

Do oba skijališta se najjednostavnije stiže novoizgrađenom gondolom, a vožnja traje oko pola sata. Početna stanica gondole nalazi se nedaleko od hotela Stražite, oko 2,5 km od centra grada.

Ukupno postoji 1gondola, 6 četvorosedežnica, 1 trosedežnica, 3 sidra, 3 tanjira, 10 liftova za decu, kao i park za snoubrodere.

Staze su raznovrsne, i zbog toga je Bansko pogodno za sve vrste skijaša. Pojedine plave staze su veoma lake, i savršene za početnike. Ipak, s obzirom da postoje samo dve crne staze, moguće je da profesionalcima Bansko brzo dosadi.

Najpoznatija staza je Tomba, duga preko 2.5 km, crne kategorije, sa visinskom razlikom od skoro 1000 m. Na skijalištu postoji još samo jedna crna staza, Tomba 2 (830m/255m).

Najprijatnija za laku vožnju je (plava) Šiligarnik, duga 2 km, sa visinskom razlikom od 500 m; kao i (crvena) Balkaniada, duga 1.7 km, sa visinskom razzlikom od 640 m.

Od plavih staza dobre su još i Plato jug (1148m), i Stara pista (970m), a od crvenih Todorka (1690m), i Čalin Valog istok (1429m).

Postoje i staze za langlauf (nordijsko skijanje) dužine 4 i 2 km, i nalaze se kod Binderičke poljane, koja je od centra grada udaljena oko 2 km.

Bansko je srednjevekovni grad sa uskim, kaldrmisanim ulicama. Ima 10,000 stanovnika, i nalazi se na 900 m nadmorske visine. Sve do 1912. bio je u sastavu Otomanske imperije, i tada se zvao Banička, a nakon Prvog balkanskog rata 1912. ušao je u sastav Bugarske. Oko grada postoje dva jezere, i stara borova šuma.

U Banskom se od 1998. održava i Džez festival.

Na 5 km od Banskog, nalazi se selo Banja (Баня) kojeima skoro 30 termalnih izvora.

Postoji veliki broj luksuznih hotela, kao i više od 40 porodičnih pansiona. U špicu sezone prepopručuje se rezervacija unapred.

Kako stići

Od Sofije do Banskog ima 160 km i treba oko 3 sata vožnje, a od grčke granice oko sat vremena. Bansko ima i železničku stanicu.

Šta valja

Efikasni liftovi, živopisan gradić, kvalitetni hoteli, jeftin ski pas, i vrlo jeftini tradicionalni restorani, kojih ima po celom gradu.

Najbolja planina u Istočnoj Evropi.

Još uvek relativno pristupačne cene.

Ove godine veliko interesovanje vlada i za Italiju, a ponajviše zato što su ovde pale cene zimovanja, pa su se tako čak četiri italijanska rizorta našla u top-10 najjeftnijih. Na listi najjeftnijih našla se i Kranjska gora u Sloveniji, ali i Vemdalen u Švedskoj, Rauris i Elme u Austriji, Sestriere, Bardonekia, Servinia i La Thuile u Italiji i Solde u Andori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *