eu sengen

Amerikancima će trebati vize za ulazak u EU od 2021. godine

Za dve godine, Amerikanci će morati da podnose zahteve za nešto što se zove ETIAS (Evropski sistem putničkih informacija i autorizacija) kako bi ušli na evropski kontinent.

Evropska komisija kaže da se nove vize uvode kao pokušaj unapređenja međunarodne sigurnosti, koja će stupiti na snagu 1. januara 2021. godine.

ETIAS-ove vize za stanovnike Sjedinjenih država primenjivaće se samo na 22 zemlje u Šengenskoj zoni, uključujući Francusku, Nemačku i Italiju. Ako Amerikanci posećuju Veliku Britaniju, nećete morati da podnose zahtev za ovu vizu.

U ovom trenutku, Amerikancima koji putuju u Evropu na manje od 90 dana nije potrebna nikakva viza.

Viza će vredeti tri godine, a Amerikanci se neće morati prijavljivati ​​svaki put kada žele posetiti neku evropsku državu i važiće za više ulazaka.

Evropska viza za Amerikance zahteva od građana SAD-a da imaju važeći pasoš, kreditnu ili debitnu karticu i adresu elektronske pošte. Troškovi još nisu poznati.

U maju 2017. godine, Evropska komisija odlučila je protiv vraćanja viza za Amerikance, ali je navela da je ta odluka uslovljena uzajamnim putovanjima bez viza za Evropljane. Tadašnji sekretar Ministarstva unutrašnje bezbednosti Džon Keli rekao je da SAD moraju preispitati svoj sporazum o ukidanju viza s Evropskom unijom, navodeći potencijalne rizike od terorizma.

Trenutni sporazum o ukidanju viza omogućuje građanima 38 zemalja ulazak u SAD do 90 dana bez vize. Promene programa donesene su krajem 2017. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *