istanbul aja sofija

Aja Sofija postaje džamija

Ceo svet se iznenadio objavom vesti iz Turske da će jedna od najpoznatijih građevina sveta, Aja Sofija postati ponovo džamija.

Aja Sofija – koji se nalazi na jednom od 7 istanbulskih brežuljaka, preko puta Plave Džamije, najveća je znamenitost Istanbula. Najveća atrakcija Istanbula je crkva Svete mudrosti Aja Sofija, sagrađena davne 537. godine. Skoro čitav vek Aja Sofija bila najčuvenija crkva u celom hrišćanstvu. U XV veku ju je sultan Mehmed II pretvorio u džamiju, a tek u vreme Kemala Ataturka prestala je da bude džamija, ali joj nije vraćen status crkve, pa je ona do današnjeg dana bila muzej.

Najviši upravni sud u Turskoj poništio je danas odluku suda iz 1934. godine i time omogućio vladi da povrati prethodni status Aja Sofije kao džamije. Predsednik Turske Redžep Taijip Erdogan je posle toga potpisao dekret o vraćanju Aja Sofije u džamiju.

Sud u obrazloženju odluke navodi da je ta odluka nezakonita, čime je otvoren put da građevina ponovo bude pretvorena u džamiju uprkos pozivima iz sveta da se to ne čini. (Foto: Photo by Michael Parulava on Unsplash)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *