10 minuta za spas turizma

10 minuta za spas turizma

Zaposleni u turizmu će danas u četiri najveća grada u Srbiji, Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu organizovati performans pod nazivom „10 minuta za spas turizma“.

Zaposleni u turizmu će u sva četiri grada Srbije izaći na centralne gradske trgove i ćutaće.

Kako nam je rekla Aleksandra Mokran iz Turističke agencije Voyager u Pančevu, zaposleni u turizmu su u teškom položaju. Oni žive od putovanja, a puitavanja nema. Turistički vodiči od Nove godine nemaju posla.

Agencije su od države dobile tri “kovid plate”. I to je sve. 

– Nekako su sve druge delatnosti nastavile da rade, a mi smo u vrlo teškom položaju. Došlo je vreme da skrenemo pažnju na taj problem, objasnila nam je Aleksandra.

Turistički radnici će sutra još jednom podsetiti na zahteve koje su uputili Ministarstvu, Vladi Srbije, premijerki, predsedniku države. Te zahteve su usaglasila sva Udruženja u turizmu u Srbiji i sva Udruženja turističkih vodiča.

Na manifestaciji će se na kraju još jedan put pročitati APEL ZA POMOĆ u kome se između ostalog traže mere pomoći:

1. Isplata bruto minimalnih ličnih dohodata u narednih 6 meseci.

2. Otpis obaveza po osnovu poreza i doprinosa za prva tri meseca opšte pomoći privredi.

3. Moratorijum na obaveze prema finansijskim institucijama u narednih 9 meseci.

4. Dodatna sredstva samo za sektor turizma i transporta u Fondu za Razvoj R. Srbije, sa ubrzanom procedurom odobravanja i isplate kredita.

5. Odlaganje obaveza plaćanja poreza na imovinu preduzeća i poreza na dobit preduzeća u vremenu trajanja vanrednih okolnosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *