vreme zima 2019

Zima 2019 – Vremenska prognoza prema servisu Accuweather

Pred polazak naših putnika na putovanja ili letovanja, obavezno im šaljemo celokupan prikaz vremenske prognoze za željeni period. Pošto smo pred značajnom promenom vremena, a skijaši već svakodnevno rezervišu aranžmane za zimovanje, predstavljamo vam prognozu vremena za predstojeću zimu 2019.

Meteorološki servis AccuWeather objavio je veliku sezonsku prognozu za Evropu za predstojeću zimu, prema kojoj se očekuje topla i sušna zima, međutim, osim na severu i istoku kontinenta kome preti “zver sa istoka”.

Prema prognozi ovog servisa, područje Balkana i jugoistočne Evrope očekuje nadprosečno topla i nadprosečno suva zima.

“Jedini izuzetak biće Grčka, gde će se osetiti povremeni prodori hladnog vazduha i obilne kiše”, piše Akuveder.

Sever Evrope ove zime očekuju jake oluje s orkanskim vetrovima i obilnim kišama, navedeno je u prognozi.

U Velikoj Britaniji i delovima Skandinavije zbog oluja prete poplave i poremećaji u saobraćaju, a najugroženija područja su Kardif, Mančester, Belfast i Glazgov.

Finska i Ukrajina bi zimu itekako mogle osetiti, a sve zbog sibirskog anticiklona koji bi mogao da donese sibirsku hladnoću.

Područje Nemačke i Francuske, ipak, očekuju obilne padavine, ali u obliku kiše. Rizik od jakih oluja biće najviši tokom decembra, dok se od januara do marta ipak očekuje mirnije i sušnije vreme.

Istok Evrope, međutim, očekuje “zver sa istoka”, odnosno prodori ledenog vazduha koji će doneti nadprosečno niske temperature.

Od sledeće sedmice, Evropu će zahvatiti hladan vazduh sa Arktika koji će dovesti do promene vremena i nižih temperatura.

Taj hladan talas počeće da se razvija sledećeg utorka kada će iznad severoistočne Evrope oslabiti topli front.

Istovremeno, iznad arktičkog kraja oformiće se hladan front koji će krenuti prema Skandinaviji, a potom će se razviti i ojačati i krenuti u smeru istočne Evrope, naveo je servis Accuweather.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *