zima vremenska prognoza

Vremenska prognoza za zimu 2019/20

Predstojeća zima u Srbiji biće dosta toplija nego lane, a snega i “debelih minusa” nema ni na vidiku, najavljuju meteorolozi.

Prema njihovim rečima, ove zime pašće drastično manje snega nego prošle godine. Prve pahulje u višim krajevima zemlje očekuju se oko 5. decembra 2019. godine, a prema trenutnim prognozama, Nikoljdan i Novu godinu dočekaćemo bez snega. Načelnica odeljenja za monitoring klime i klimatske prognoze RHMZ-a Jasminka Smailagić kaže da su topli novembarski dani prava uvertira u blagu zimu.

>>> Zimovanje u Srbiji, Bugarskoj i Austriji

– Zima će ove godine biti za dva stepena toplija od proseka za Srbiju. Srednja temperatura kretaće se od prvog do četvrtog podeoka, dok će na planinama biti koji stepen ispod nule. Za tri meseca imaćemo svega od sedam do 16 ledenih dana, to su dani kada živa u termometru nijednog trenutka neće preći nulti podeljak. Maksimalan broj dana sa padavinama u nižim predelima je 40, dok će, prema prognozama, na istoku naše zemlje padavina biti dosta manje, objašnjava Smailagićeva.

Meteorolog RHMZ-a Slobodan Sovilj ističe da će ove godine zimski dani biti blaži i sa manje padavina.

– Prema svim pokazateljima zima neće biti oštra i biće suvlja nego inače. Svakako da će se Srbija zabeleti, ali neće biti velikih padavina, kaže Sovilj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *