visa potrosnja

Turisti iz SAD vode na listi potrošača u Srbiji putem platnih kartica

Turisti iz Sjedinjenih Američkih Država prošle godine u Srbiji potrošili su oko 36,6 miliona dolara, i po ovome su na prvom mestu kada je reč o plaćanju karticama u našoj zemlji.

To u proseku iznosi oko potrošenih 100.000 dolara na dnevnom nivou.

Na drugom mestu po potrošnji karticama u Srbiji u 2019. su turisti iz Hrvatske i Nemačke, sa po 17,4 miliona dolara. Četvrtu poziciju zauzimaju gosti iz Ruske Federacije (17,3 miliona), a u samom vrhu su još turisti iz Francuske (15,2 miliona dolara), Velike Britanije (12,5 miliona dolara), Švajcarske (12 miliona dolara) i Kine (11,1 miliona dolara).

Što se tiče turista iz zemalja regiona, po upotrebi kartica prednjače komšije iz Crne Gore sa potrošnjom od 15,5 miliona dolara, kao i iz Bosne i Hercegovine sa 14,2 miliona na godišnjem nivou.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, tokom 2019. u Srbiji je boravilo 3.689.983 domaćih i stranih turista, što predstavlja rast od osam odsto u odnosu na prethodni period, a podaci o broju noćenja i dolazaka turista ukazuju na rekordnu godinu u turističkom smislu, pokazalo je istraživanje kompanije Visa.

U istom istraživanju objavljeni su podaci o zemljama u kojima Srbi najviše koriste platne kartice. Na prvom mestu su Italija, Grčka, Hrvatska, Austrija i Nemačka. Osim navedenih zemalja na listi su takođe i Mađarska, Crna Gora, Makedonija, Francuska, kao i Bosna i Hercegovina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *