spacex komercijalno putovanje u svemir

SpaceX: počinje era svemirskog turizma

Prvi put u istoriji, dva putnika otisnula su se u kosmos privatnom raketom Elona Maska (Falcon 9) u posetu Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) što predstavlja poslednji korak pred komercijalne i ostale letove na Mesec.

Reč je o istorijskom lansiranju iz Svemirskog centra Kenedi u Kejp Kanaveralu, prvom koje je izvela privatna firma. Ista lansirna rampa korišćena je i prilikom poletanja misija Apolo na Mesec, pre pola veka.

Letelica s astronautima NASA, Dagom Harlijem i Bobom Benkenom, ušla je u orbitu nedugo pošto je lansirana u 15.22 po lokalnom vremenu (21.22 po centralnoevropskom).

„Hajde da zapalimo ovu sveću“, rekao je Harli neposredno pre lansiranja.

Harli i Benken treba da stignu na Međunarodnu svemirsku stanicu do koje let traje 19 sati.

Inače, vremenski uslovi, do svega sat i po pre planiranog lansiranja, nisu išli “naruku” astronautima. 

Dvojica astronauta putuju u kapsuli “Kru dragon”. Osoblje “Spejs iksa” im je poželelo udoban put uz uživanje u divnom pogledu na našu lepu planetu”.

Astronauti su odgovorili da im je čast da učestvuju u ovom poduhvatu.

Zajednička misija, u kojoj Nasa prvi put koristi privatnu letelicu, a to je „Spejs iks” kompanija u vlasništvu Elona Maska, je prvi odlazak posade sa teritorije SAD, u poslednjih devet godina.

To je prvi put da se raketom i kapsulom, sagrađenom od privatnog novca, šalju ljudi u svemir. Razlog zašto je NASA pristala na slanje astrunauta finansiranom privatnim novcem jeste to što je kompanija SpaceX pokazala kao izuzetno pouzdana, a cena je relativno niska. Ta kompanija, tokom proteklih deset godina, lansirala je oko 100 raketa, od kojih se većina bezbedno vratila na tlo, čime je postala dominantna u industriji, i procenjena joj je vrednost na 40 milijardi dolara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *