nemanjići

Nemanjići – od slavne istorije do kontroverzne TV serije

Poslednjih meseci mnogo kontroverzi izaziva TV serija ”Nemanjići – rađanje kraljevine”, najavljivane kao kapitalni projekat Radio-televizije Srbije, od prilično mlake glume, ”pogrešnih izgovora” određenih reči i uplitanja raznih ličnosti iz javnog života, ali ipak do shvatanja da tako dugo nismo imali TV seriju o nastanku srpske srednjevekovne države pa seriju ipak treba shvatiti kao pionirski poduhvat vredan pohvale.

Slavna loza Nemanjića vladala je Srbijom više od dvesta godina. U tom periodu Srbija je prešla put od male, rascepkane kneževine do carevine i najmoćnije države na Balkanu.
Osnivač dinastije Nemanjića bio je veliki župan Stefan Nemanja (1113 – 1199). On je bio vladar prve srpske države Raške. Prestonica je bio grad Ras koji se nalazio u blizini današnjeg grada Novog Pazara. U toku vladavine je ujedinio sve srpske oblasti i tako stvorio jedinstvenu, nezavisnu državu – srednjevekovnu Srbiju. Bio je oženjen princezom Anom. Imao je dve ćerke i tri sina: Vukana, Stefana i Rastka.

Nakon smrti Stefana Nemanje, braća Vukan i Stefan Nemanjić otpočeli su borbu oko prestola. Stefan Nemanjić je od pape zatražio dozvolu da bude izabran za srpskog kralja, što mu je i odobreno. On postaje prvi srpski kralj i dobija ime Prvovenčani. Srbija postaje i međunarodno priznata država (kraljevina) 1217. godine.
Sveti Sava se posvetio monaškom životu. Bio je osnivač srpske pravoslavne crkve i njen prvi arhiepiskop. Prenosio je Hristovo učenje, krštavao i podučavao ljude. Podigao je srpski manastir Hilandar. Stefan Nemanja, Stefan Prvovenčani i Rastko Nemanjić (Sveti Sava) su iza sebe ostavili velike zadužbine, ali i pisane tragove na osnovu kojih danas saznajemo istoriju srpskog naroda.

Sin Stefana Prvovenčanog, kralj Uroš I, u XIII veku u Srbiju dovodi nemačke rudare Sase. Oni su vadili i topili srebro, bakar, olovo i gvožđe. Za vreme vladavine kralja Uroša kovao se novac od srebra. Razvili su se zanati i trgovina, nicali su novi gradovi. Srbija je postala bogata zemlja.
Kralj Dragutin je preuzeo presto od svog oca, kralja Uroša I. U vreme njegove vladavine Beograd je prvi put ušao u sastav srpske države.
Na prelazu iz 13. u 14. vek Srbijom je vladao kralj Milutin, brat kralja Dragutina. Uspešnim ratovanjem protiv Vizantije osvojio je Makedoniju i značajno pomerio granice na jugu Srbije. Sklopio je mir sa Vizantijom i oženio se vizantijskom princezom Simonidom.
Kralj Stefan Dečanski, sin kralja Milutina, vladao je Srbijom u 14. veku. Vodio je uspešne ratove. U njegovo vreme na Kosovu je podignut manastir Dečani, jedan od najvećih i najlepših manastira srednnjevekovne Srbije.

Sin kralja Stefana Dečanskog bio je Dušan Nemanjić, poznat kao Dušan Silni, je bio srpski srednjevekovni kralj i prvi srpski car od 1331 do 1355.
Nakon smrti Cara Dušan na vlast dolazi njegov sin Uroš Nemanjić. Među srpskom vlastelom dolazi do sukoba i razjedinjavanja što dovodi do raspada srpskog carstva. Tursko carstvo je naglo ojačalo i krenulo u pohode na Balkansko poluostrvo. Uroš je bio veoma mlad i blag car, te su ga u narodu prozvali Uroš Nejaki. Smatra se da je umro nakon Maričke bitke 1371. godine, čime je loza Nemanjića bila okončana. Srbija je nakon njegove smrti izgubila status carevine.

Putevima Nemanjića, Rađanje kraljevstva, Dolinom jorgovana

Tokom ovog dvodnevnog izleta imaćete priliku da doživite oblast Raške i doline reke Ibar, koji čuvaju neke od najznačajnijih spomenika iz tog perioda. Ovo putovanje u prošlost odvešće nas do nekih od najlepših kutaka prirode u našoj zemlji

Aktivnosti:

Poseta manastiru Vraćešnica
Poseta manastiru Žiča
Poseta manastiru Studenica
Poseta manastiru Sopoćani
Poseta manastiru Đurđevi stupovi
Obilazak Novog Pazara
Poseta Petrovoj crkvi u Novom Pazaru

Aranžman: 2 dana, pročitajte program putovanja: https://turizmo.rs/izleti/putevima-nemanjica

Nemanjići - putevima Nemanjića

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *