izleti sa evije

Izleti sa Evije

Ukoliko idete na letovanje na grčko ostrvo Eviju, sigurno ćete poželeti da odete na neki od prelepih izleta u organizaciji nekoliko lokalnih grčkih agencija.

Atina

Nakon prelaska sa Evije u luku Arkitsa trajektom, autoputem stižemo do glavnog grada Grčke. Sledi city tura, tj. obilazak grada autobusom sa vodičem. Proći ćemo pored najznačajnijih mesta Atine, tzv. turističkog centra grada (centar Atine, trg Sintagma, Parlament, Akropolj, itd.). Posle obilaska znamenitosti predviđeno je slobodno vreme za šetnju gradom na najpoznatijem šetalištu (Plaka, Monastiraki, šoping ulica Ermu). Slobodno vreme. Polazak iz Atine je predviđen u 19:00h ispred Parlamenta na trgu Sintagma, gde ćemo prisustvovati smeni straže čuvenih Evzonija.

Skijatos

Nakon polaska iz Edipsosa ili Pefkija, krstarenje ka Skijatosu traje oko 1h i 20 minuta i stižemo do glavnog grada Skijatosa. Nakon iskrcavanja, putnici imaju slobodno vreme da uživaju u njegovim lepotama. Sledi mini-tura do kuće-muzeja Aleksandrosa Papadijamantisa i do vidikovca gde se nalazi crkva Sv. Nikole i sa kojeg se pruža neverovatan pogled na grad i na luku. Ostajemo u gradu oko 3h, a zatim idemo na plažu Kukunaries, do koje se dolazi brodom. Odatle sledi povratak u luku Pefki.

Ostrva Lihade

Putujemo 40 minuta do mesta Sv. Georgije gde nas čeka brod koji će nas povesti na krstarenje do ovih prelepih ostrva u trajanju od nekih 40 minuta. U sklopu krstarenja imaćemo prilike da vidimo neke lokalne znamenitosti kao što su potonuli brod na dubini od 10 m, familiju foka Monachus Monachus, staro napušteno selo i ostatke starog manastira. Ostatak popodneva provešćemo na prelepoj plaži na najvećem ostrvu ovog arhipelaga koje se zove Monolia. Uživaćete u prelepoj peščanoj plaži i tirkiznoj boji mora po kome su ostrva Lihade i poznata, kao i obilnom ručku i piću koji su uključeni u cenu.

ostrva lihade

Manastiri Severne Evije

Nakon otprilike sat vremena putovanja, stižemo u crkvu Jovana Rusa. Zadržavanje u crkvi je otprilike 1h, gde posle obilaska crkve i moštiju Sv. Jovana možete probati grčke specijalitete sa roštilja u lokalnim tavernama, ili uživati u hladu u nekoj od lokalnih kafeterija. Naša sledeća stanica je Manastir Sv. Davida. Zadržavanje u manastiru je 1h i imaćete priliku da obiđete jedan od najlepših manastira na ostrvu i da saznate nešto više o njemu.

Egina

Prelazimo trajektom do Arkitse i idemo autoputem do Atine i Pireja. Ukrcavamo se u najvećoj luci Atine i po dolasku na Eginu krećemo ka manastiru Sv. Nektarija, gde se možemo pokloniti njegovim moštima i razgledati unutrašnjost ovog svetog bisera Egine. Posle nekih sat i po, napuštamo manastir i krećemo u obilazak grada. Slobodno vreme za šetnju, ručak, kupovinu ili kupanje.

Alonisos i Skopelos

Iz luke u Pefkiju ukrcavamo se na brod koji nas odvodi do najvećeg ostrva Sporada, Alonisosa. Na ostrvu ostajemo 2h i 30m, postoji mogućnost obilaska starog grada Alonisosa koji se nalazi iznad luke Patitiri i odakle se pruža neverovatan pogled na drugi deo Alonisosa na ostrvo Skopelos. Posle slobodnog vremena, vraćamo se do luke i krećemo ka Skopelosu, gde slobodno vreme možete iskoristiti onilazeći kaldrme i sokake ostrva, kupajući se ili možete posetiti čuveni manastir Bogorodice na steni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *