alanja turska

Alanja: Duge peščane plaže, hladne reke, drevne ruševine, moderni hoteli…

Nakon samo dva sata ugodne avionske vožnje od Beograda do Antalije te potom dva sata putovanja autobusom, stigli smo u Alanju, biser turskog Sredozemlja, kako je zovu turistički radnici.

Grad je smešten na jugoistoku mediteranske obale, a udaljen je svega 120 kilometara od aerodroma u Antaliji i zasigurno predstavlja jednu od najlepših turističkih destinacija na turskoj rivijeri. Smešten je u velikom zalivu između planine Taurus na severu i Sredozemnog mora na jugu. Celi predeo odlikuje se izraženim kontrastima – duge plaže i hladne planinske reke, drevne ruševine, pored kojih stoje moderni hoteli.

>>> Letovanje u Turskoj: Alanja

Ruski jezik

Ako ste prvi put u Turskoj, onda budite spremni za nezaboravnu autobusku vožnju, jer naizgled strpljivi vozači uglavnom ne poštuju saobraćajne propise.

Poslednjih godina turske plaže posebno su primamljive turistima iz zemalja bivšeg Sovjetskog saveza pa nas nisu iznenadili natpisi na radnjama, bankama, tržnim centrima… osim na turskom, obavezno i na ruskom jeziku.

A Turci, ljubazni. Potrude su se da nam tokom boravka u hotelu ništa ne fali. Koliko god puta ih zamolite da nam pomognu, učine to, a da ne prigovore ijednu reč. Doduše, nisu veliki poznavaoci engleskog jezika, ali su, zato, naučili nešto ruskog. Ipak, nisu raspoloženi za neke priče, jer samo rade i rade.

Plaže su prelepe i drugačije i protežu se duž skoro cele obale, a ukrašene su svim potrebnim sadržajima. Sunca ovde nikad ne nedostaje, a kako govore turistički vodiči, Alanju Sunce kupa, u proseku, 300 dana godišnje. Kada pitate koja je najlepša plaža, svi će vam izdvojiti onu Kleopatrinu, peščanu plažu koja je svadbeni poklon Marka Antonija, gde su njih dvoje proveli medeni mesec.

Noćni život

Nakon što platite ulazak na nju, jedinstveni zalazak Sunca koji doživite, na vas će ostaviti poseban utisak i uvek će vas podsećati na jedan od najlepših odmora.

Pravi odmor nisu samo kupanje i sunčanje, već i noćni život, kojeg Alanja i sva mesta okolo imaju napretek. Iz bašta kafića uglavnom dopire ruska muzika, na koju se čovek, nakon samo nekoliko dana provedenih dole, i navikne. Što se turske kuhinje tiče, više puta smo se uverili da je izvrsna, valjda zato što mnogo podseća na našu, domaću. I, usput, nije mediteranska.

Poslednji dan boravka u Alanji obavezno provedite u neizostavnom šopingu. Za samo jedan evro, koliko košta vožnja gradskim autobusima, u noćnim satima možete da obiđete ceo grad. Poseban dojam ostavljaju uske gradske ulice, obasjane svetlima dućana, nađiđane robom. Uz neizostavno cenkanje, uspete i nešto pazariti. Ako se ikada uputite na ovo mesto, savetujemo vam da u džepu imate nešto sitnih para, jer je običaj ostaviti bakšiš za svaku uslugu koju dobijete.

Crvena kula – simbol Alanje

Najimpozantnije obeležje grada je tvrđava sagrađena u periodu vladavine Seldžuka. Dugačka je sedam kilometara i s više od stotinu kula jedna je od najpoznatijih tvrđava u ovom delu Mediterana.

Gradom dominira osmougaona Crvena kula, simbol Alanje, koja je jedinstvena po svom arhitektonskom rešenju. Nezaobilazno je mesto za fotografisanje.

Kako je grad dobio ime

Alanja je u antičko vreme bila pomorska baza, poznata pod nazivom “Coracesium”. Grad je osnovan još u četvrtom veku pre nove ere, a za vreme vladavine Seldžuka, promenio je naziv u “Alainye”. Tek 1935. godine, kada je Kemal-paša Ataturk posetio ovaj grad, nazvao ga je Alanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *