aerodrom istanbul

Aerodrom Istanbul – najveći svetski aerodrom

Aerodrom Ataturk u Istanbulu, koji se smatrao jednim od najprometnijih aerodroma u svetu sa 70 miliona putnika godišnje, službeno je prestao sa radom 6. aprila. Svi komercijalni letovi prebačeni su na novi međunarodni aerodrom u Turskoj, Aerodrom Istanbul.

Prvi let s Aerodroma Istanbul odvio se još u oktobru 2018. godine, no tek je sada u potpunosti završena prva faza izgradnje tog aerodroma, odnosno otvorene su tri piste i terminal površine 15 miliona kvadratnih metara.

>>> Putovanje: Istanbul, 6 dana / 3 noćenja

Najveći svetski aerodrom

Planirane su četiri faze izgradnje te bi aerodrom trebao da bude završen do 2025., a ukupni troškovi bi trebali iznositi oko 12 milijardi dolara.

Novi aerodrom prostire se na 76 miliona kvadratnih metara i trenutno može primiti 90 miliona putnika godišnje. Kada bude završena poslednja faza izgradnje, moći će ih godišnje primiti 200 miliona. Time će postati najveći svetski aerodrom ako se gleda količina putničkog saobraćaja.

2019-home-5

“Porodična palata“

Duty Free dućani obuhvataće 55.000 kvadratnih metara, a imaće sedam odeljaka s različitim tematikama, uključujući “Modni vrt“, “Porodičnu palatu“ i “Plažu stila“.

2019-home-2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *